u zadru

Nadbiskup Puljić susreo se s katoličkim liječnicima, nisu se baš držali mjera: 'Nadbiskup mi je pružio ruku. Što ću reći? Da neću? Dezinficirao sam ruke nakon toga, a to je ionako bilo samo za slikanje'

26.10.2020 u 17:26

Bionic
Reading

Liječnici iz zadarskog ogranka Hrvatskog katoličkog liječničkog društva objavili su fotografije s druženja s nadbiskupom. Na nijednoj se ne pridržavaju preporuka

Susret je započeo misnim slavljem, a nakon euharistije Puljić je osjetio potrebu podržati i ohrabriti liječnike. Usput je primijetio da se previše širi panika te istaknuo da učvršćenju duše pomaže važnost molitve i otvorenost prema nebu.

'Želio bih izraziti veliku zahvalnost liječnicima u Zadru i diljem Hrvatske koji su u ovom teškom vremenu pandemije zaista podnijeli veliki teret odgovornosti i vode brigu o ljudima, kako se sačuvati od zaraze i izliječiti oboljele, vratiti ih što prije u stanje normalnosti. To što liječnici čine zaista je dobro djelo, to je djelo milosrđa. To nije samo njihov posao, nego zvanje. Liječnički posao je i zvanje, više od posla, jer radi se o čovjeku, o brizi, o ljubavi koja se pokazuje prema onima koji su ugroženi, koji su potrebni pomoći', rekao je mons. Puljić, poručivši liječnicima: 'Ohrabrio bih liječnike, neka vam ne dojadi voditi brigu o ljudima koji su zbog slabosti i bolesti upućeni u vaše ruke, u vašu zauzetost i specijalnost. Neka vas Gospodin blagoslovi, a liječnik Luka koji je vaš zaštitnik, neka vas krijepi i nadahnjuje u vašem plemenitom poslu'.

Mons. Puljić izražava razumijevanje za prestrašenost ljudi u trenutnoj situaciji, no potiče i na smanjivanje panike. 'Rekao bih da se i medijski previše širi panika. Uz ozbiljnost trenutka, potrebu opreznosti i zaštite sredstvima koje Stožer propisuje, uz to bih očekivao i ohrabrenja. Ne bojte se. Bilo je i težih trenutaka. Mi smo i rat preživjeli. Imajući u vidu starije, slabije, uplašene, trebalo bi manje širiti panike, a više ovoga poticati. U tom kontekstu i ja nastojim reći ne bojte se, ohrabrite se, prevencijom i molitvom. Jedno i drugo ide zajedno. Ovo je prigoda da se vratimo sebi, da razmišljamo o važnosti života ali i vječnoga života koji nas čeka nakon ovoga života', rekao je mons. Puljić. Istaknuo je da učvršćenju mira duše pomažu molitva, otvorenost prema nebu, altruizam.

'Gledajte, na misi smo svi imali maske, sve je bilo po propisima, a iza toga se okupilo nas desetak u jednoj dvorani, mislim da nas je bilo 12. Ili 13. Imali smo kratki domjenak, oko 15 minuta', kaže dr. Vlatku Grkoviću, predsjednik zadarskog Hrvatskog katoličkog društva i zamjenik ravnatelja županijskog Zavoda za hitnu medicinu.

On je onaj koji se na fotografijama, zajedno s kolegama, rukuje s Puljićem. Naglašava da se inače i on ili ostalih 12 ili 13 okupljenih redovito pridržavaju mjera.

'Toliko živimo s tom koronom, valja smo se naučili do sada', kaže liječnik za 24sata.

'Nadbiskup mi je pružio ruku. Što ću reći? Da neću? Dezinficirao sam ruke nakon toga, a to je ionako bilo samo za slikanje', objašnjava Grković.

'Nismo svi, pružio je ruku meni i kolegi. Dovede vas u neobrano grožđe, znate? Bilo mi je malo bez veze, nadbiskup ti pruži ruku, što sam trebao? Nezgodno je jer je nadbiskup taj koji nas je želio čuti, ne možete baš odbiti', odgovara liječnik i naglašava još jednom da su svi dezinficirali ruke.