DVOJICU ČEKA ISTRAŽNI ZATVOR

Na slobodi trojica uhićenih zbog zločina u Medačkom džepu

02.03.2012 u 16:15

Bionic
Reading

Nakon saslušanja petorice jučer uhićenih zbog sumnje da su počinili ratni zločin u Medačkom džepu 1993., zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) trojicu je pustilo na slobodu, dok se za dvojicu očekuje ročište na zagrebačkom Županijskom sudu gdje će se odlučivati o određivanju istražnog zatvora, doznaje se iz ŽDO-a te od odvjetnika dvojice osumnjičenika.

Glasnogovornica ŽDO-a Dunja Pavliček Patak rekla je Hini da su trojica osumnjičenika puštena na slobodu. Najavila je da će uskoro o tom slučaju biti objavljeno priopćenje na DORH-ovim internetskim stranicama.

Odvjetnici preostale dvojice, osumnjičenih Josipa Krmpotića i Velibora Šolaje, očekuju pozive zagrebačkog Županijskog suda na kojem će se odlučivati o zahtjevu ŽDO-a za određivanjem istražnog zatvora.

Krmpotićev branitelj Velimir Došen rekao je Hini da je nakon saslušanja protiv njegovog branjenika predložen istražni zatvor zbog sumnje da je počinio dva kaznena djela ratnog zločina.

"Iznio je obranu, u potpunosti je odbacio krivnju za ta dva ratna zločina, no, ne mogu reći o kojim je zločinima riječ zbog tajnosti istrage", rekao je Došen. Očekuje da će sudsko ročište na kojem će se odlučivati o istražnom zatvoru za njegova branjenika biti održano u popodnevnim satima.

Branitelj Velibora Šolaje, zagrebački odvjetnik Nenad Škare kazao je Hini da je i njegov branjenik u ŽDO-u odbacio sve optužbe. Pretpostavlja da će protiv njega također biti predložen istražni zatvor.

"Očekujem u poslijepodnevnim satima poziv suca istrage na ročite o određivanju istražnog zatvora povodom zahtjeva Državnog odvjetništva", rekao je Škare.

Potvrdio je da se Šolaji na teret stavlja jedno kazneno djelo, ali nije mogao reći o čemu je riječ. "Ne mogu konkretno govoriti, nažalost takav je zakon", rekao je.

Na području Medačkoga džepa su od 9. rujna do 17. rujna 1993., kada su se hrvatske snage povukle i područje predale UN-ovim "mirovnjacima", ubijena 23 srpska civila i pet zarobljenih vojnika, a uništeno je 300 građevina.

Zbog sumnje da su počinili te ratne zločine jučer su uhićena petorica bivših pripadnika 9. gardijske brigade Vukovi, a nakon današnjeg saslušanja zagrebačko tužiteljstvo na slobodu je pustilo njih trojicu, a po neslužbenim informacijama riječ je o Ivanu Jurkoviću, Milanu Tomljanoviću i Božidaru Pettyu