SUDSKI PRESEDAN

Na optuženičkoj bivši premijer, na klupi za svjedoke aktualna premijerka?

  • Autor: Mladen Obrenović
  • Zadnja izmjena 21.07.2011 15:09
  • Objavljeno 21.07.2011 u 15:09
sanader kosor1

sanader kosor1

Izvor: tportal.hr / Autor: Ilustracija Mihaela Maras/tportal.hr

Suđenje bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, kojeg se tereti za sudjelovanje u nekoliko korupcijskih afera, svakako će se odraziti i na predizbornu kampanju, ali i na sam ishod parlamentarnih izbora, složni su politički analitičari

Neobična situacija u kojoj bi se u jednom trenutku na optuženičkoj klupi mogao naći bivši premijer, u ovom slučaju Ivo Sanader, a na klupi za svjedoke aktualna premijerka, u istom slučaju Jadranka Kosor kao njegova nasljednica na čelu Vlade i HDZ-a, unijet će popriličnu živost u predstojećim parlamentarnim izborima.

Čedo Prodanović, odvjetnik Ive Sanadera, već je dan nakon njegovog izručenja najavio da će bez oklijevanja za svjedoke pozvati visoke Vladine dužnosnike, moguće i samu premijerku, a slično se moglo čuti i iz krugova bliskih Polančecovom odvjetniku Anti Nobilu. 'Aktualna premijerka neće moći izbjeći svjedočenje ako je sud pozove. To je stvar sposobnosti pravne države koja se treba suočiti s procesima u kojima sudjeluju bilo kao svjedoci, bilo kao optuženi, oni koji su na vlasti. U svakom slučaju, bit će to krajnje neugodna i otežavajuća okolnost za HDZ', smatra politolog Ivan Grdešić

Mišljenja je da će aktualna oporba 'izbjeći voditi kampanju osobno, dakle Milanović protiv Kosor ili Čačić protiv Kosor', nego će je pokušati usmjeriti prema cijelom HDZ-u i njegovih posljednjih osam godina, od kojih je stranku najdulje vodio upravo Sanader. 'HDZ će imati stalno tu temu za vratom i što god poduzeli, politički protivnici će im reći: 'Da, trenutno baš sudimo jednom vašem lideru'', ukazuje Grdešić.

Za Damira Grubišu, koji na Fakultetu političkih znanosti predaje komparativnu političku korupciju, nedvojbeno je da će se suđenje Sanaderu odraziti i na predizbornu kampanju ali i na ishod izbora. 'Dosta toga ovisi i o tome što će se razotkriti na tom suđenju, odnosno hoće li se potvrditi USKOK-ovi navodi o raširenoj mreži korupcije i, što je najvažnije, hoće li se razotkriti cijeli mehanizam korupcije koji potvrđuje tezu da je korupcija u Hrvatskoj sistemski, a ne sporadični ili incidentni fenomen', upozorava Grubiša.

Podsjeća i kako će, u slučaju dokazivanja tvrdnji da bivši premijer nije mogao djelovati sâm, nego je morao postojati sustav podrške da bi izvodio ono za što se tereti, 'cijelo suđenje imati implikacije za ocjenu o političkom sustavu Hrvatske koja je posve drugačija od one kakvom se predstavlja u svijetu'.

'Naravno i da će svi pozvani morati sudjelovati kao svjedoci, jer su to dužni učiniti kao i svi drugi građani kako bi pomogli sudu u razotkrivanju relevantnih činjenica. Takva je praksa i u svim drugim zemljama', dodaje Grubiša.

Oporba bi u drugim zemljama bila agresivnija

Na upit zašto oporba ne kapitalizira krizu koja potresa HDZ nakon izručenja njihovog bivšeg lidera i uoči skorog početka velikog suđenja za korupciju, profesor Damir Grubiša upućuje na odgovor kod lidera opozicije. 'Očito imaju svoju kalkulaciju zašto ne želi ići oštrije u denunciranje takvog sustava korupcije. U svim drugim sustavima stranke su to koristile kao svoj jaki adut protiv vlasti kad je bila nagrižena korupcijom. To je sastavni dio političke igre, jer svaka politička stranka u borbi za vlast mora dokazati da je ona bolja, pravednija, poštenija i kompetentnija od druge strane', smatra Grubiša.

Sve afere u kojima je u glavnoj ili jednoj od glavnih uloga bivši premijer i bivši lider HDZ-a Ivo Sanader po mišljenju politologa Grdešića stvorit će poprilično 'negativnu opću klimu' prema njegovoj bivšoj stranci. I on se slaže s kolegom Grubišom kako je moguće iznošenje dodatnih kompromitirajućih ili inkriminirajućih detalja za sadašnje HDZ-ovo vodstvo. 'Suđenje Sanaderu u (pred)izborno i izborno vrijeme doista je ono što su u HDZ-u najmanje priželjkivali', upozorava Grdešić.

Zanimljivo je viđenje cijelog sustava korupcije, na kraju, dao i profesor Grubiša. Po njemu, 'antikoruptivna kultura u Hrvatskoj nije dovoljno jaka, jer su građani očito naviknuti da politika jest koruptivna aktivnost'. 'Možda je to nasljeđe iz komunističkih vremena kad je jedna stranka imala totalnu kontrolu, uključujući i alokaciju vrijednosti. Potom smo prošli i kroz razdoblje tranzicije u kojem su nam kao vrijednost demokracije i liberalnog društva prikazani procesi i fenomeni koji to zapravo nisu bili. Pretvorba izvedena na koruptivni način protumačena je kao normalna demontaža socijalizma, a bila je ništa drugo nego montaža jednog perverznog političkog sustava', zaključio je Damir Grubiša.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi