BITKA ZA OBITELJSKI ZAKON

Murganić izbrisala spornu definiciju obitelji, ali HNS ima nove uvjete za HDZ

09.10.2017 u 17:39

Bionic
Reading

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku poslalo je koalicijskim partnerima HDZ-a prepravljeni nacrt prijedloga Obiteljskog zakona, iz kojega je izbačena sporna definicija obitelji, no HNS još uvijek nije u potpunosti zadovoljan, doznaje tportal. Slijede dodatne izmjene, nakon čega će nacrt morati proći koordinaciju Vlade i tek tada biti upućen u javnu raspravu

Na upit tportala je li točna informacija Jutarnjeg lista da je nacrt prijedloga Obiteljskog zakona dovršen i poslan na očitovanje koalicijskim partnerima HDZ-a te da su preinake napravljene bez sudjelovanja Radne skupine koju je u svrhu izrade tog dokumenta u veljači osnovala ministrica Nada Murganić, iz Ministarstva kratko odgovaraju: 'Zakon je još uvijek u izradi.'

To međutim ne znači da Ministarstvo nije u tišini sastavilo novu verziju nacrta prijedloga Obiteljskog zakona i uputilo ga koalicijskim partnerima, prvenstveno HNS-u koji je prethodno razapeo Ministarstvo zbog neprihvatljive definicije obitelji po kojoj bračni par bez djece nije obitelj, ali i odredbe prema kojoj bi izvanbračni parovi mogli samo u iznimnim slučajevima posvojiti dijete.

Da političke konzultacije između koalicijskih partnera oko Obiteljskog zakona traju potvrdio je tijekom dana i premijer Andrej Plenković, koji je u Divuljama kod Splita izrazio očekivanje da će sva rješenja u zakonu biti primjerena i na razini kvalitetne europske prakse. Potvrdio je da će prije otvaranja javne rasprave on osobno pregledati nacrt prijedloga Obiteljskog zakona.

Na molbu tportala da komentiraju posljednje preinake, iz HNS-a danas podsjećaju da ta stranka, kao koalicijski partner koji je u Vladu unio vrijednosti liberalne građanske politike, od početka aktivno sudjeluje u poboljšanju Obiteljskog zakona. 

'Još jednom naglašavamo važnost obrane ljudskih prava i građanskih sloboda, kao civilizacijskog standarda u 21. stoljeću. Drago nam je da je naš zahtjev o povlačenju zakona iz javne rasprave prihvaćen te da je iz zakona izbačena sporna definicija obitelji', odgovorili su iz HNS-a.

  • +8
Performans djece iz udomiteljskih obitelji Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Prema saznanjima Jutarnjeg lista, Ministarstvo demografije znatno je preinačilo nacrt prijedloga Obiteljskog zakona u odnosu na prvotni dokument, koji je već prvog dana javne rasprave krajem rujna naišao na žestoke kritike u javnosti. Toliko žestoke da je i premijer Plenković na sjednici Vlade naribao ministre koji puštaju neusuglašene dokumente u javnu raspravu, nalažući da se oni prethodno koordiniraju na tijelima Vlade. Nacrt Obiteljskog zakona tada je promptno povučen, a novi dokument mogao bi krenuti u proceduru savjetovanja s javnošću za desetak dana. 

Posljednjim preinakama izbačena je definicija obitelji, izvanbračne zajednice donekle su izjednačene s bračnima, ukinuta je obveza posredovanja (mirenja) bračnih drugova koji su se odlučili rastati, uvedena je obaveza 'roditeljskog informiranja i savjetovanja' te je izbačena odredba po kojoj roditelji 'prije svih' imaju pravo i slobodu samostalno odlučivati o obrazovanju djece, u skladu s vlastitim uvjerenjima, piše Jutarnji.

  • +3
Sjednica Vlade RH, na kojoj je premijer Andrej Plenković naribao ministre zbog ishitrenog slanja dokumenata u javnu raspravu Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Činjenica je da je iz zakona otklonjeno dosta spornih odredbi, no i dalje postoje dijelovi koje je potrebno poboljšati. Primjerice, izvanbračna djeca diskriminiranija su u odnosu na bračnu djecu kroz više segmenata zakona, posebno vezano za obiteljski dom. Smatramo i da je razvod braka u važećem zakonu kvalitetno uređen te da ga ne bi trebalo mijenjati. Potrebno je vratiti tablice o uzdržavanju i pojednostavljeni postupak uzdržavanja, stav je HNS-a.

Također, HNS smatra da nisu najbolje riješene prijelazne i završne odredbe jer se u prijedlogu propisuje da će se postupci pokrenuti do dana stupanja na snagu novog zakona dovršiti prema odredbama tog istog novog zakona, koji nema većinu postupaka što ih ima važeći zakon, pa je upitno kako će se ti postupci završiti, upozoravaju iz HNS-a.

Zaključno, HNS-ovci poručuju da vjeruju kako će konstruktivnom komunikacijom sa svojim koalicijskim partnerom otkloniti i navedene sporne elemente te da će zakon uistinu ući u proceduru Vlade i Sabora kvalitetno dorađen, na korist svih hrvatskih građanki i građana.

Sudeći po preinačenoj verziji - ne bude li HNS ishodio i dodatne promjene - javna rasprava bit će usmjerena na predloženo ukidanje obveze sastavljanja plana roditeljske skrbi, transferiranje inicijalnih postupaka za razvod braka s centara za socijalnu skrb na sudove te obvezu roditelja koji se razvode u tužbenom postupku da sami plaćaju propisanog dječjeg odvjetnika (posebnog skrbnika).