'raštimani orkestar'

Zna li Plenković što mu rade ministri ili ih svjesno pušta da 'ginu'?

29.09.2017 u 18:38

Bionic
Reading

Nakon što je na samoj sjednici Vlade premijer spustio rampu na prijedlog novog Obiteljskog zakona, postavlja se pitanje zna li uopće Andrej Plenković što rade njegovi ministri. Ili ih svjesno pušta da s kontroverznim prijedlozima izađu u javnost, a onda ih 'nariba' i stopira im inicijative ako se pobuni javnost ili pak HDZ-ovi koalicijski partneri. Takvi su slučajevi česti u Plenkovićevoj vladi, pobrojali smo ih

Kontroverzni nacrt prijedloga novog Obiteljskog zakona, koji između ostalog parove bez djece ne definira kao obitelj, povučen je iz javne rasprave nakon što je u četvrtak na samoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković javno ponizio svoju ministricu Nadu Murganić poručivši joj da je na svoju ruku prijedlog zakona pustila u javnu raspravu, bez znanja njega i ostalih članova Vlade. Pritom je svim ministrima poručio kako ubuduće prijedlozi iz ministarstava neće izlaziti u javnost prije nego što ih se raspravi na koordinacijama Vlade.

  • +19
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Prije ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić, Plenković je 'ubio' i prijedlog ministra zdravstva Milana Kujundžića o povećanju trošarina na cigarete, alkohol, kockanje i mobitele. Nakon što je Kujundžić tu ideju javno iznio s argumentom da bi na taj način prikupljena sredstva trebala pomoći u sanaciji golemih dugova u zdravstvu, iz Banskih dvora je poručeno da Plenković nije znao da će Kujundžić s time izaći u javnost.

Prije dva tjedna ministar financija Zdravko Marić morao je definitivno odustati od svoje ideje o uvođenju poreza na nekretnine na neodređeno vrijeme. Na sjednici Vlade 14. rujna iz Zakona o lokalnim porezima izbrisane su odredbe o porezu na nekretnine koji je trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2018. godine. Marića je na to odustajanje prisilio Plenković nakon što se Vlada suočila s nizom negativnih reakcija.

Nakon što je izbio veliki skandal koji je prijetio započinjanju trgovinskog rata Hrvatske sa susjedima Plenković je natjerao ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića da povuče sporni pravilnik sa znatno većim naknadama za uvoz voća i povrća.

Zbog pozdrava 'za dom spremni' na HOS-ovoj ploči javne packe od Plenkovića dobila su dvojica njegovih ministra. Prvo ministar uprave Lovro Kuščević, nakon što je iz njegova ministarstva u lipnju u Večernji list procurila informacija da će Ministarstvo uprave predložiti Vladi mišljenje da nema zakonskog uporišta za micanje sporne ploče s ustaškim pozdravom u Jasenovcu. A potom je Plenković demantirao i Dražena Bošnjakovića, svog ministra pravosuđa, koji je rekao da će se problem HOS-ove ploče u Jasenovcu rješavati tek iduće godine. Nakon pobune koalicijskih partnera iz SDSS-a i HNS-a premijer Andrej Plenković brzo je s predstavnicima HOS-a dogovorio premještanje ploče.