NAKON SKANDALA S OBITELJSKIM ZAKONOM

Plenković naribao ministre jer im propisi prebrzo idu u javnost: To ćemo mijenjati

28.09.2017 u 10:32

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade rekao je kako misli da su Vlada i izvanredna uprava u Agrokoru uspjele uspješno upravljati krizom u Agrokoru. 'Zadržali smo radna mjesta, osigurali novu likvidnost, isplatili smo dugove malim dobavljačima, sve su to pozitivni efekti zakona (lex Agrokora)', rekao je Plenković

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je kako 'ni Vlada ni HDZ nemaju nikakav problem da se sve ono što je vezano uz Agrokor istraži', no kako je protiv toga da se osnivanje saborskog istražnog povjerenstva povezuje s izborom ustavnih sudaca.  

Plenković se prije prve točke dnevnog reda osvrnuo se i na nacrt prijedloga Obiteljskog zakona koji je odmah nakon što je u srijedu pušten u javnu raspravu izazvao brojne i žestoke kritike. Premijer je svoje ministre 'naribao' poručivši im da ubuduće zakone iz svojih resora neće moći puštati u javna savjetovanja bez da su prije toga ti zakoni prošli vladine koordinacije.

'Moramo se puno kvalitetnije koordinirati na razini Vlade. Tekstovi koji nisu prošli nikakvu koordinaciju na Vladi izazivaju prevelike političke turbulencje. Imali smo nekoliko takvih slučajeva u zadnje vrijeme pa apeliram na sve ministre da dobro procjenjuju akte koje donose individualno i puštaju u javnost prije nego oni prođu bilo kakav oblik koordinacije na tijelima Vlade', rekao je Plenković. 

  • +3
Redovita sjednica Vlade RH Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade pohvalio se, kako je rekao, jako dobrim makroekonomskim pokazateljima - rastom BDP-a i smanjenjem proračunskog manjka. A takvi pozitivni trendovi nastavit će se i iduće godine, rekao je premijer Andrej Plenković.

Vlada je usvojila nacrt prijedloga Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave. Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako će se od 1. siječnja 2018. godine prihod od poreza na dohodak u potpunosti prepustiti jedinicama lokalne samouprave.