TRI KLJUČNA PITANJA

Možemo: Opozicija se dogovorila o izvanrednoj sjednici Sabora

07.07.2023 u 12:56

Bionic
Reading

Na prijedlog Kluba zastupnika Možemo, saborska opozicija dogovorila se da će, ako se u idućem tjednu ne riješe pitanja o HEP-u, VSOA-i i pravosuđu, zajednički predložiti izvanrednu sjednicu Sabora na kojoj bi se Vladu prisililo na smjenu Uprave HEP-a, postigne dogovor s predsjednikom oko imenovanja čelnika VSOA-e i zaključi krize u pravosuđu povećanjem plaća službenika i namještenika, poručila je danas platforma Možemo

Možemo poručuje da su Vlada i premijer potpuno izgubili kontrolu nad energetskim sektorom, da VSOA-u pokušavaju staviti pod svoju isključivu kontrolu, a pravosuđe zbog štrajka de facto ne radi.

'Ovo je vrlo ozbiljna situacija i ne smijemo ući u jesen bez kontrole nad energetskim sektorom, bez demokratske kontrole nad sigurnosno-obavještajnim sustavom i s nefunkcionirajućim pravosuđem, jer nas to vodi u potencijalnu energetsku, ali i ustavnu krizu', navodi Možemo.

Podsjetimo, saborski Odbor za gospodarstvo jednoglasno je u petak odlučio da će idućeg tjedna održati tematsku sjednicu na temu prodaje plina HEP-a ispod cijene i nastalih višemilijunskih gubitka.

Tematska sjednica na koju će biti pozvani ministar gospodarstva Davor Filipović, predstavnici HEP-a, HERA-e , HROTE-a , Plinacroa i ostali održat će se u petak, 14. srpnja u 13 sati, izvijestila je nakon sjednice potpredsjednica Odbora Anka Mrak Taritaš (GLAS).

"Situacija je win-win, vladajući to nisu mogli odbiti jer bi ih se svaku minutu i sekundu pitalo zašto su odbili i skrivaju li nešto, tako da su to morali prihvatiti", rekla je.