ne osjeća odgovornost

Filipović: Nije posao ministra da vodi brigu kako se kupuje i prodaje plin

06.07.2023 u 21:17

Bionic
Reading

Tko je kriv za najnoviju aferu s plinom – nitko ili podjednako svi? I hoće li netko odgovarati? O tome je za RTL govorio ministar gospodastva Davor Filipović

'Što se tiče viškova, HROTE me informirao prošli četvrtak popodne, 29.6. sam dobio informaciju da postoje određeni viškovi i da se trguje po ovim cijenama koje su neuobičajeno niske, rekao je Filipović za RTL.

Iz HEP-a kažu da su vas informirali ranije. Postoji informacija da ste dobili dopis iz HEP-a još u travnju u kojem je stajalo da će HEP koristiti viškove za proizvodnju struje i prodaju po tržišnim cijenama. Postoji li taj dopis?

Postoji taj dopis, dobio sam ga. Međutim, kada se govori o viškovima i potencijalnim gubicima, u jednom trenutku kada je HEP kupovao plin od INA-e po 41 - cijena je često prelazila i 200 i 250. Za govoriti o nekim gubicima mora se uzeti cijeli period. Mišljenja sam kako smo upravo ovim potezom osigurali sigurnu zimu.

Ako su postojali problemi/viškovi koje je HEP prodavao u bescjenje, zašto vas nitko nije informirao? Je li to odgovornost Uprave HEP-a?

Sve ovo što se radi - prodaja, kupnja, dopunjavanje skladišta, ima li dovoljno ili nema kapaciteta - posao je Uprave. Nije posao ministra da vodi brigu o tome kako se kupuje i prodaje. Zato imamo uprave tih poduzeća.

Odgovornost ministra i vlade je da postavljaju i razrješuju Upravu. Hoćete li ih pozvati na odgovornost?

Mislim da bi bilo dobro da izađu u javnost i obrazlože cijelu situaciju. Jednako kao i direktor HROTE-a. Važno je objasniti ljudima što se događa…

Kada dobijem cjelovitu sliku i informacije koje sam zatražio od svih aktera, onda ću vam moći odgovoriti na pitanje je li gospodin Barbarić odgovoran za ovu situaciju. Ne osjećam se odgovornim.

U kakvom ste odnosu s gospodinom Barbarićem? Je li istina da ne komunicirate baš najbolje?

To nije istina, ja sam s njim u odnosu kao i sa svim drugim čelnicima poduzeća koji su u mom resoru.

  • +2
Izvanredna press konferencija ministra gospodarstva Davora Filipovića Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/PIXSELL

Tko je kupio najviše plina koji je u viškovima HEP-a?

To je odgovor koji bi trebali ponuditi ljudi iz HEP-a i HROTE-a. A kada budem imao cjelovite informacije, to ću moći komentirati. Domet politike gospodina Radića iz Domovinskog pokreta koji je komentirao da nije važno tko je kupovao plin je u skladu s njegovom frizurom.

Je li u pitanju nečija nesposobnost ili smatrate da ima posla za institucije i da je bilo kriminala?

Ovo je jako kompleksna situacija. Moramo utvrditi što se točno dogodilo.

Je li ovo ratno profiterstvo?

Ovo je situacija u kojoj se uprave svih poduzeća koja se spominju u ovoj priči ne mogu skrivati od javnosti, nego trebaju izaći i objasniti što se dogodilo. Njihova je odgovornost objasniti što se dogodilo.

Jeste li se čuli s Barbarićem?

Komuniciramo, jučer smo se čuli. Neću prenositi što smo razgovarali telefonom.

Je li izrazio odgovornost?

To trebate pitati njega, zovnite ga u studio pa ga pitajte.

Jeste li razgovarali s premijerom o odgovornosti?

Danas smo na vladi donijeli Uredbu kojom se više ne uzima plin od INA-e, i to jer je došlo do stabilizacije tržišta. ovakve situacije se više neće događati. Nakon što smo osigurali zimu, donijeli smo odluku da plin ne poskupi.

Hoće li netko za ovo odgovarati?

Kad budemo imali cjelovitu sliku, onda ćemo vas o tome informirati. Zatražio sam očitovanje svih institucija koje su dio te priče.

Koliko je oštećen HEP?

Ne mogu o tome govoriti dok se ne utvrde sve činjenice. Kada govorimo o šteti, moramo uzeti cjelokupno razdoblje u obzir…. O eventualnoj šteti se može govoriti kada se sve analizira.

Treba hladne glave donositi odluke, je li ovo dobra situacija, svakako da nije. Ove cijene po kojima se plin prodavao su jako loše… Naravno da treba utvrditi sve činjenice i vidjeti čija je to odgovornost u konačnici.