KRŠĆANSKE VRIJEDNOSTI

Može li religija pomoći Europskoj uniji?

29.06.2014 u 13:00

Bionic
Reading

Dr. Vasilis Margaras jedan je od vodećih grčkih stručnjaka za Europsku uniju, trenutno zaposlen kao istraživač briselskog Centra za istraživanje europskih politika (CEPS); na svojem blogu za EUObserver predlaže veći angažman kršćanskih crkvi u politici EU-a

'Jedan od glavnih problema EU-a je inherentan, to je problem koji nastaje zbog načina na koji se EU gradi i ponaša na određeni način. Europskoj uniji nedostaje autorefleksije pa pati od toga što ne poznaje sama sebe. EU pati i od poricanja neuspjeha, s obzirom na to da je službeni stav kako je sve na pravom putu. EU ima kognitivni problem koji je zbunjujući za mnoge', piše na svom blogu za EU Observer grčki stručnjak za europska pitanja Vasilis Margaras, koji nudi ne baš očekivano rješenje za probleme Unije – kršćanske crkve.

Margaras ističe da je najveći izazov za EU borba protiv siromaštva i nejednakosti primanja, u čemu bi kršćansko-socijalni nauk mogao odigrati važnu ulogu. Autor poziva kršćanske crkve Europe da se više angažiraju po tom pitanju i utječu na vodstvo EU, s obzirom na to da je 'politika EU postala sinonim za pohlepu', a Europa je postala 'kontinent masovne nezaposlenosti'.


Drugi ključni problem EU, kako ga vidi Margaras, jest neriješena kriza eura i nastavak 'kratkovidnih politika štednje' te zato poziva crkve da agitiraju više za 'bolju i transparentniju vlast' u EU. Nadalje, crkve mogu pomoći i kod produbljavanja integracije EU, 'pokazujući kako se može živjeti zajedno', te istaknuti ideju solidarnosti kao i 'da smo svi mi ljudska bića'.

Europska unija je obilježena i 'duhovnom prazninom', smatra Vasilis Margaras, u čemu bi crkve naročito mogle odigrati važnu ulogu. Na kraju, crkve bi također trebale pokazati veći angažman u pitanjima zaštite okoliša, piše grčki stručnjak, te zaključuje da bi Europskoj uniji trebalo više ekumenske politike. 'Crkve trebaju podsjetiti EU da politika ima i etičku dimenziju te da se uvijek može popraviti socijalna situacija pojedinaca i društva', konstatira Margaras.