'MASTERMIND' MOSTA

Mistik, fanatik, čovjek u sjeni: Tko je zapravo Ivica Relković

14.03.2017 u 15:30

Bionic
Reading

Jedni ga zovu fanatikom, drugi mistikom, treći pak čovjekom u sjeni koji mostovcima upravlja kao lutkama na koncu; tko je zapravo Ivica Relković, danas savjetnik Mostova potpredsjednika Vlade Ivana Kovačića?

Relković je pod svjetla reflektora došao u ponedjeljak na konferenciji za medije na kojoj se Kovačić pokušao ispetljati iz zavrzlame oko kuvertiranja ostavke koju na kraju nije dao. Ipak, glavnu ulogu na toj, prema mnogima čudnoj presici imao je upravo Relković, kojem su mediji već tepali kao ideologu Mosta.

Ovaj medicinski tehničar i nesvršeni student filozofije i komparativne književnosti više od dvadeset godina tražio je političku platformu za djelovanje.

Uspio je tek s ekipom iz Metkovića, koju je u dva mandata pogurao do toliko saborskih mandata da nitko bez njih nije mogao sastaviti Vladu. Iako je na glasu kao osoba koja je zaslužna za njihov uspjeh te se smatra da je Božo Petrov, šef Mosta, njegov projekt, ne slaže se sa sintagmom da je njihov savjetnik u sjeni, već kaže da je nešto poput nekadašnjeg, skupo plaćenog SDP-ovog komunikacijskog stratega Alexa Brauna, samo besplatan.

Ipak, Relković dobro zna što radi, ne zalijeće se, nije bez kontrole. Ima viziju, ima svoje metode i bavi se brojkama. Ranije je radio izborne analize prema postojećem izbornom sustavu i gotovo u broj predvidio ishod parlamentarnih izbora 2011.

Relković je imao i izlet u poduzetničke vode. Prije tri godine bio je suvlasnik u tvrtki Arhitekti Ivan i Luka d.o.o. s Nevenkom Relković. Na čelu te tvrtke danas je arhitekt Ivan Vučković, vlasnik građevinske tvrtke Arsi-Luka d.o.o. koji se s karizmatikom Zlatkom Sucem bavi uređenjem interijera.

Koja je veza između Relkovića i ekipe iz Metkovića?

Koja je veza između Relkovića, rodom iz Slavonskog Davora, i Metkovaca iz Mosta - nije poznato, no vjerojatno je riječ o vezama preko Katoličke crkve, zbog čega se za Most i govorilo da je crkveni projekt iako je okupljao lokalne političare širokog ideološkog spektra.

A Relkovićeva veza s Crkvom seže još u 80-e godine prošlog stoljeća. Tada je bio aktivan u Hrvatskom katoličkom zboru MI, istom onom u kojem je početkom 80-ih djelovao i Tomislav Karamarko, bivši predsjednik HDZ-a.

Idućih godina posvetio se pisanju i predavanjima, dok se u aktivnu politiku bacio prije sedam, osam godina. Bio je 2010. jedan od osnivača pokreta Hrast, koji se kasnije raspao i pretvorio u stranku, a činili su ga njegova Obiteljska stranka, Udruga Glas roditelja za djecu – GROZD, kojoj je tada na čelu bio Ladislav Ilčić, donedavni savjetnik ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera, Hrvatska republikanska zajednica, Hrvatsko kulturno vijeće, Hrvatsko društvo političkih zatvorenika... U Hrastu je tada bila i Željka Markić.

Ivica Relković Autor: YouTube

Pješačio do Međugorja preko okupiranog teritorija

U jeku srpske agresije na Hrvatsku odlučio je pješačiti od Zagreba do Međugorja, i to preko barikada i okupiranih područja. Neprijatelji su ga uhvatili te je proveo više od stotinu dana u tamnici, o čemu je napisao i knjigu 'Zagreb — Međugorje, 113 dana tamnice' u izdanju HKZ MI.

Potpisuje i knjigu 'Savle, Sale, zašto me progoniš', bavi se publicistički i suvremenim srpskim književnicima, koautor je monografije Davora te je autor knjige ‘Dva dječaka, tri prijatelja’.

Inicirao je i osnivanje Pokreta krunice za obraćenje i mir, a bio je i glavni urednik Radio Marije.

Sredinom 2000-ih pokrenuo je peticiju za ukidanje animirane satirične serije ‘Zlikavci’, emitirane na HTV-u, zbog vrijeđanja vjerskih osjećaja. Pritisak je uspio te je iz serije u drugoj sezoni izbačen lik patera Božića. Povodom te akcije Relković je objavio i knjigu ‘Jesu li katolici zlikavci?’.

Godine 2011. održao je govor na glavnom zagrebačkom trgu tijekom Skupa za domovinu, koji je vodio kontroverzni TV voditelj Velimir Bujanec, ispričavši kako su ga tijekom robije tražili da psuje tadašnjeg zagrebačkog kardinala Franju Kuharića, papu Wojtilu i Hrvatsku. On je to odbio učiniti.

'I što mislite, što su mi učinili? Nisu me se usudili ni taknuti jer sam bio miran. Rekao sam im: Dajem život, ali neću to učiniti! Odbijao sam sve poslušnosti i nikad nisam dobio batina', kazao je tada Relković.