LOKALNI MOTIVI

Otkrivamo pozadinu igrokaza Kovačić-Relković: Naljutili čak i neke viđene mostaše

14.03.2017 u 14:12

Bionic
Reading

Akcija Mostova ministra uprave i potpredsjednika Vlade Ivana Kovačića te njegova savjetnika Ivice Relkovića - koja je počela u subotu, kad je Slobodna Dalmacija objavila da je zbog nedostatka volje Plenkovićeva tima za provedbom reformi te uvrede HDZ-ova saborskog zastupnika Josipa Đakića Kovačić spreman napustiti Vladu - propala je u samo dva dana. I dalje nije jasno što su Kovačić i Relković željeli postići. Raspitali smo se jesu li pokrenuli akciju na svoju ruku i s kojim motivima, što o svemu misli vodstvo Mosta te kako to ocjenjuje politički analitičar Žarko Puhovski

Nekoliko osoba iz vrha Mosta s kojima smo danas razgovarali nisu bili raspoloženi komentirati manevar dvojca Kovačić-Relković. Ipak, uspjeli smo doznati da su neki iz vodstva stranke nezadovoljni tom akcijom.

Njihov 'vikend-igrokaz' bit će tema sastanka vodstva Mosta. I Kovačić je jučer nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem rekao da će s Relkovićem otići na sastanak članova Predsjedništva Mosta. Vodstvo stranke raspravljat će i o njegovoj prijetnji ostavkom.

Nakon 'konferencije' za novinare, na kojoj potpredsjednik Vlade Ivan Kovačić nije spomenuo ni reforme, ni svoju eventualnu ostavku, a nije 'naribao' ni svog savjetnika Ivicu Relkovića zbog načina na koji je novinarima u subotu interpretirao njegove stavove, može se zaključiti kako su njih dvojica zaigrali igru u kojoj su se brzo pogubili.

Neiskusni, pa im krivi novinari

Reperkusija će biti trajan gubitak dobrog dijela vjerodostojnosti i Kovačića i Relkovića. U jednom trenutku čak su se i ispričali Đakiću, HDZ-ovu zastupniku od kojeg je Relković u subotu javno zatražio ispriku! Isprika Đakića zatražena je zbog toga što je Kovačićevo zapošljavanje Vesne Nađ i Višnje Tafre u Ministarstvu uprave nazvao – podlim.

Inače, Kovačić ih je zaposlio na inzistiranje HDZ-ova ministra branitelja Tome Medveda, kojemu je bilo politički neprihvatljivo to da Vesnu Nađ, suradnicu SDP-ova ministra Predraga Matića, zadrži u svom ministarstvu.

Svoje nesnalaženje i petljanje Kovačić i Relković objasnili su neiskustvom u odnosima s javnosti.

Jedan od utjecajnih mostovaca danas u razgovoru za tportal dobar dio krivnje svalio je na novinare: tvrdi da su manipulirali Relkovićevom prvom izjavom.

Puhovski: Kovačićevi su motivi isključivo lokalni

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da je ministar Ivan Kovačić načelno bio u pravu kad je zatražio ispriku Josipa Đakića, ali i kako su Kovačićevi motivi vezani isključivo uz lokalne izbore.

'To je bila akcija gradonačelnika Omiša (Kovačić je u Vladu ušao s funkcije gradonačelnika, op. a.), to je bila igra za podizanje rejtinga u Omišu. Ali mi se čini da u toj akciji nije uspio zato što se povukao, zato što je reterirao', smatra Puhovski. Kaže kako je njihova akcija dobro počela, ali je propala zbog lošeg kalkuliranja: 'Oni ne znaju kalkulirati i zato su se izgubili.'

Puhovski je uvjeren da je Kovačićev i Relkovićev motiv bio vezan uz lokalne izbore zbog toga što će, kaže, Most učiniti sve što treba kako bi zadržao vlast u Omišu i Metkoviću.

Takav scenarij, uvjeren je, bio bi najbolji i za šefa HDZ-a Andreja Plenkovića.

  • +2
Ivan Kovačić o zapošljavanju službenica i sukobu s Đakićem Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Pravi problemi počeli bi za premijera Plenkovića kad bi Most izgubio vlast u Metkoviću i Omišu jer bi počeo radikalizirati odnos prema HDZ-u. Mogli bi isprovocirati Plenkovića da ih izbaci iz Vlade', kaže Puhovski.

Iako je moguće da šef Mosta Božo Petrov nije znao za tu akciju sve dok je Relković i Kovačić nisu lansirali u medije, Puhovski smatra da posljedica po ministra uprave neće biti.

'Petrov i vodstvo Mosta neće zamjeriti Kovačiću jer znaju da on ionako nije htio izaći iz Vlade', kaže politički analitičar Žarko Puhovski.