PRIJEDLOG ZA RAZMIŠLJANJE

'Ministri bi na posao trebali ići javnim prijevozom'

17.02.2014 u 17:25

Bionic
Reading

'Plaće su od početka krize u javnim službama realno izgubile vrijednost najmanje za 25 posto, a ovisno o kategoriji i stažu, i do 30 posto. Kriza traje šest godina, proizvodnja je pala 13 posto i tko to može reći da javni sektor nije platio svoju cijenu?', upitao se Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, nakon najava iz Vlade da će se svima pod ovom kapom (učitelji, medicinske sestre…) rezati dodaci za minuli rad s 0,5 na 0,3 posto

Sindikati su ogorčeni jer ministri u Vladi o rezovima pregovaraju između sebe, a ne sa socijalnim partnerima s kojima imaju potpisane ugovore. Drže da je krajnje neukusno da Banski dvori govore o kresanju, a s druge strane kupuju skupe automobile i nabavljaju skupe telefone.

'Rekli su da neće dirati u naše plaće, već samo u božićnice i regrese. Ili su nas držali u zabludi ili ne znaju što rade. Kad god pričaju o kresanju, uvijek nabavljaju nešto za sebe. Sad je riječ o automobilima, a zadnji put o pametnim telefonima', ustvrdila je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, dodavši da bi se u Vladi trebali solidarizirati s narodom i na posao ići javnim prijevozom.

Na tvrdnju iz Vlade da im se minuli rad plaća po dvjema osnovama te da uz 0,5 posto za svaku godinu staža imaju i 4-postotno uvećanje za 20 godina staža, za 30 godina 8-postotno, a za 35 godina staža 10-postotno uvećanje plaće, iz sindikata odgovaraju kako je to točno, ali da je i normalno, jer 'ne može nastavnik na početku karijere imati jednaku plaću kao i nakon 30 godina rada u prosvjeti'.

'Rasponi između najniže i najviše plaće vani se kreću i do sto posto i na taj način nastojalo se stimulirati mlade kolege koji tek ulaze u posao da u njemu ostanu, ali i pomoći onima koji su u tom poslu dug niz godina', pojasnio je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola.

Ribić pak drži nedopustivim to da u državi u kojoj je gospodarska proizvodnja za vrijeme krize pala za 13 posto plaće javnim službenicima padnu gotovo dvostruko od toga.

'Vlada ima problema jer nema novca, a ne postoji ni odgovarajuća gospodarska politika. Riječ je o gospodarskoj impotenciji', istaknuo je Ribić.

Iako su naveli da su njihovi članovi nezadovoljni najavama o kresanju dodataka na plaće, iz Sindikata zasad ne preciziraju hoće li se, kada i kako pobuniti protiv najavljenih mjera štednje Banskih dvora.