protokolarni darovi

Ministar Pavić u šopingu potrošio sedam tisuća kuna, kupovao parfeme, kemijske olovke, vino... Ispeglao svoju karticu pa tražio povrat novca

22.07.2020 u 10:11

Bionic
Reading

Marko Pavić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU u više je navrata u zagrebačkim trgovinama vlastitom kreditnom karticom kupovao različitu robu, a kasnije od ministarstva na čijem je čelu tražio refundiranje troškova, ekskluzivno piše Telegram. Radilo se o ukupnom iznosu od 7.071,59 kuna

Ministar Marko Pavić, piše Telegram koji je u posjedu dokumentacije, kupovao je dezodoranse Hugo Boss kao i toaletnu i kolonjsku vodicu iste marke, ali i Calvin Klein, muške parfeme Eternity, ali i 18 boca vrhunskog Iločkog traminca, šest butelja Dingača, 12 boca Postupa. Na popisu se nalazi i crna kemijska olovka Icon, Hugo Boss koja košta 440 kuna te roller olovka Pure Cloud, također marke Hugo Boss vrijedna 824 kune.

Računi su glasili na Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a ministar Pavić ih je platio svojom privatnom kreditnom karticom te zatražio refundaciju koja mu je isplaćena na njegov tekući račun.

Telegram, piše, bezuspješno, u prošlu nedjelju i ponedjeljak, što telefonskim pozivima, što SMS porukama, pokušao dobiti objašnjenje samog ministra kojega su željeli pitati o njegovom šopingu, refundiranju troškova i namjeni kupljene robe.

'Iznos od 7.071,59 kuna', naveli su u odgovoru Ministarstva Telegramu, 'odnosi se na trošak protokolarnih darova za ministre i predstavnike država članica EU-a zaduženih za Kohezijsku politiku, predstavnike Europske komisije i Europskog parlamenta s kojima je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije usko surađivalo za vrijeme pripreme i tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, a koji nisu primili protokolarne darove s logotipom EU2020HR, čiji broj je bio ograničen.

S obzirom na pandemiju COVID-19 sastanci koji su se trebali održati u Zagrebu održani su virtualnim putem pa protokolarne darove dostavljamo diplomatskim putem i poštom. Ministru su refundirani troškovi jer ne koristi službenu karticu'.

Telegram se obratio i glasnogovorniku Vlade, Marku Miliću sa zamolbom za pojašnjenje kome je sve Vlada Republike Hrvatske dodijelila protokolarne darove s logotipom EU2020HR (čiji je broj, kako tvrde u Ministarstvu regionalnog razvoja, bio ograničen, pa je ministar Pavić morao osobno kupovati dodatne protokolarne poklone), te kome su ti darovi poklonjeni i u čemu su se sastojali, kao i kolika je bila njihova pojedinačna vrijednost.

Zatražili su iz Telegrama i odgovor jesu li i drugi ministri postupili slično kao ministar Pavić, koji je osobno, svojom kreditnom karticom, birao i kupovao protokolarne poklone, pa ih slao diplomatskim putem i poštom, te potom tražili refundaciju troška na svoj privatni tekući račun.