OSNOVAN VUKOVARSKI MEMORIJALNI CENTAR

Ministar iznio detalje 'domovinskog odgoja' za osmaše

25.03.2014 u 21:26

Bionic
Reading

Svi učenici osmih razreda od jeseni 2014. godine imat će obvezu dva dana boraviti u posjetu Vukovaru te će se upoznati s vrijednostima Domovinskog rata i bitke za Vukovar, a za sve to brinut će se Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar. Javnu ustanovu pod tim nazivom i precizno određenim aktivnostima osnovala je na današnjoj sjednici hrvatska Vlada

'Memorijalni centar Domovinskog rata najveći je projekt za Vukovar i hrvatske branitelje te nema veze s nekim aktualnim temama koje se provlače oko Vukovara. Branitelji s pravom negoduju govoreći da se o Domovinskom ratu govori slabo i nedovoljno pa su projekt jednoglasno podržali svi. Hrvatska će tako pomoći Vukovaru, ali ne kao do sada, a Vukovar će sve to višestruko vratiti, kao što je radio i u obrani domovine', pojasnio je ministar branitelja Predrag Matić rekavši kako uoči sutrašnjeg Dana grada Vukovarci nisu mogli dobiti bolji dar.

Po njemu, o Domovinskom ratu u posljednje 22 godine 'uči se vrlo malo, loše i nekvalitetno', pa bi se učenicima osmih razreda edukacijom i učenjem povijesti, ali i obilaskom najznačajnijih lokacija u Vukovaru tijekom dvodnevnog posjeta približilo sve ono što se događalo u jesen 1991. godine. Osim toga, djeca će imati obvezu posjetiti najbližu ratnu lokaciju svome mjestu stanovanja.

'Budućnost ćemo graditi čuvanjem od zaborava, prisjećati se prošlosti i razvijati sadašnjost kroz gospodarstvo, jer ćemo izravno otvoriti 60-80 radnih mjesta i ponudom restorana, ali i prodajom suvenira kao što su grb 204. brigade, vučedolska golubica, tenk… Planiramo da Vukovar posjeti 44.000 osmoškolaca, odnosno da u Vukovar dnevno dođe 300-ak osmaša', najavio je Matić.

Istaknuo je i da će djeca u Vukovar putovati s 18 autobusa od kojih će polovica nositi imena po slavnim brigadama, a druga polovica po gradovima koji su najviše stradali u ratu. Po njemu, 'sve aktivnosti vezane uz posjet bit će zasnovane na istini, činjenicama i podacima, a nikakve mržnje i poticanja na nešto loše neće biti'.

Ideju je podržao i premijer Zoran Milanović rekavši na sjednici Vlade da se 'time djeci neće utjerivati istina, nego na smireniji, organiziran, civiliziran i pomirljiv način pričati o nekim povijesnim činjenicama'.

'Djeca bi dolazila jednom tijekom školovanja i to je nešto što ne izgleda veliko, ali što je trebalo biti učinjeno prije mnogo godina. To nije nikakva velika mudrost, ali je dobro vrijeme za takve stvari', ocijenio je Milanović.

U dva dana u Vukovaru učenici će obići ukupno 11 lokacija, a među njima su Spomen-dom Ovčara, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Vodotoranj i Trpinjska cesta, dok će posjet završiti predavanjem koje će se zvati 'Sat mira'. 'Na tom satu poznate osobe iz Hrvatske i svijeta govorit će o miru, suživotu, zajedništvu, nečemu što se dogodilo i nečemu što se više ne smije dogoditi', kaže Matić.

Predviđeno je i da se Vukovar poveljama prijateljstva poveže s gradovima koji su u jednom trenutku povijesti također stradali u ratu pa je naveo partnerstva s Dresdenom, Varšavom, Berlinom, Hirošimom i Nagasakijem.

Javna ustanova počet će formalno funkcionirati od prvih dana 2014, nakon čega slijedi usuglašavanje svih detalja, a prvi autobusi s učenicima očekuju se u Vukovaru u jesen iduće godine. Za iduću godinu u proračunu će biti osigurano 39, a godinu kasnije 33 milijuna kuna za tu svrhu.