TRANSKRIPTI SVJEDOČENJA

Milićević teško optužuje Berislava Rončevića

08.04.2009 u 21:51

Bionic
Reading

U transkriptu svjedočenja generala Joze Milićevića, održanom 3. travnja, tadašnji v.d. glavnog inspektora obrane optužuje bivšeg HDZ-ova ministra obrane Berislava Rončevića da je od njega izrijekom tražio da izmijeni sadržaj izvješća o spornoj nabavi kamiona za MORH. U spomenutom dokumentu, što ga je potpisao Milićević, tvrdi se da je izravnom pogodbom o nabavi 39 tzv. nebojnih kamiona iz 2004. država oštećena za 14,8 milijuna kuna

Nakon što je predao izvještaj, bez izmjena koje je od njega Rončević zatražio, pripadnici Inspektorata koji su radili na tom predmetu po kratkom su postupku smijenjeni. Rončević je predložio Milićevićevo umirovljenje.

Iz transkripta, koji posjeduje Jutarnji list, jasno se vidi da HDZ-ovi članovi povjerenstva te jedan HSS-ov član pokušavaju diskreditirati generala Milićevića. Tvrde da je izvještaj sastavljen protuzakonito jer Inspektorat nije imao zakonske osnove nadzirati rad MORH-a. Nadalje, generala optužuju da neki njegovi zaključci u izvješću dokazuju da ne poznaje Zakon o javnoj nabavi.

Milićević je pak ustrajao na tome da se držao zakona i da je radio po savjesti. Tvrdi da mu je upravo ministar Rončević odobrio plan rada, a da je problem nastao tek kada je predao izvještaj. Prema njegovim riječima, ministar mu nikad nije osporio nadzor u MORH-u, ali mu je i poručio da se u takvim nabavama ne treba držati pravila.

Milićević tvrdi da nikad nije vidio ugovor koji je MORH sklopio s tvrtkom Eurokamioni iako ga je tražio. Tražio ga je i predsjednik Povjerenstva Nenad Stazić, ali ga još uvijek nije dobio. Zbog toga, a i zato što MORH još neke dokumente nije stavio na raspolaganje, Stazić je najavio podizanje kaznene prijave protiv ministra obrane Branka Vukelića.