GUŽVE NA PRIJELAZIMA

Miletić i Jakovčić upozorili Junckera da novi granični režim nije dobar

08.04.2017 u 16:52

Bionic
Reading

Predsjednik IDS-a Boris Miletić i IDS-ov zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić upozorili su u subotu u otvorenom pismu predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da je Uredba Europskog parlamenta i Vijeća o kontroli na vanjskim granicama uzrokovala kaos na hrvatskim graničnim prijelazima, da je time ugrožen hrvatski turizam i traže da se ne mijenja dosadašnja praksa ciljanih kontrola

Kako navode u pismu, u protekla dva dana nova Uredba prouzrokovala je velike gužve na granicama pa se na nekim prijelazima u kolonama čeka do četiri sata. Nastavak provedbe ove Uredbe, upozoravaju Miletić i Jakovčić, ugrozit će i gospodarstvo Republike Hrvatske s obzirom da ovakav način kontrole na granici direktno ugrožava turizam, koji doprinosi s oko 20 posto ukupnom društvenom proizvodu Republike Hrvatske.

"Sigurnost građana apsolutni je prioritet svake odgovorne zemlje. Shvaćamo da  Europska unija u borbi protiv terorizma želi koristiti sva moguća sredstva kojima će povećati unutarnju sigurnost. Ali postavljanje bilo kakvih fizičkih barijera poput žica ili najnovijeg rigoroznog pooštravanja graničnih kontrola nije rješenje. Sloboda kretanja je jedno od temeljnih načela Europske unije i nemojmo ga dovoditi u pitanje," ističu u pismu Miletić i Jakovčić.

Drže da rješenje treba tražiti u učinkovitijoj suradnji zemalja članica na području sigurnosti. Naime, kako pojašnjavaju u otvorenom pismu, prema Uredbi svaka država članica ima mogućnost samostalno odrediti najbolji način kontrole svojih graničnih prijelaza pa stoga države članice mogu tako provoditi samo ciljane kontrole, pod uvjetom da to neće ugroziti unutarnju sigurnost.

"Sadašnji sustav kontrole je neodrživ i štetan u političkom, ekonomskom i svakom smislu, a sigurnosno nam neće pomoći. Dosadašnja praksa ciljanih kontrola pokazala se kao dobra praksa koju ne treba mijenjati," poručili su Boris Miletić i Ivan Jakovčić. Pozvali su predsjednika Europske komisije da potiče zemlje članice da iskoriste tu mogućnost, a premijera Plenkovića su pozvali da učini sve kako bi se na graničnim prijelazima Hrvatske odmah uveo protočniji sustav ciljanih kontrola.

Vlada mora, drže oni, odmah i bez odgode osigurati da se na svim ključnim graničnim prijelazima prema zemljama EU iz kojega stiže 99 posto turista, pojačaju resursi za brži i veći prihvat ljudi i vozila, jer će se u suprotnom ugroziti turistički promet kako za predstojeće Uskršnje praznike tako i za ostatak turističke sezone koja slijedi. 

"Unatoč teškim vremenima i dalje vjerujemo da EU mora biti otvorena te apeliramo na vas da učinite sve što je potrebno kako bi Republike Hrvatske postala dijelom Schengenskog prostora, za što smo, kao što znate, ispunili cijeli niz zatraženih uvjeta," stoji u pismu.

Pred je nama problem "koji zahtjeva jedinstven odgovor i zajedništvo bez stvaranja novih problema za građane Europske unije," poručuju.