UGORŽEN TURIZAM

Istrijani traže mjere za smanjenje gužvi na granici

08.04.2017 u 16:48

Bionic
Reading

Istarski župan Valter Flego i predsjednik Skupštine Istarske županije Valter Drandić zatražili su u subotu na sastanku s čelnicima Policijske uprave istarske sve informacije o stanju na granici i trenutno poduzimanje svih mjera kojima će se smanjiti čekanja i velike gužve na graničnim prijelazima, poštujući pritom uredbe EU-a

Zatražili su da se stave u funkciju svi ljudski i tehnički potencijali kako bi se procedura na granici maksimalno ubrzala.

"Svi imamo zajednički cilj, a to je smanjiti čekanje na granici koje je jučer prouzročilo masovnu frustraciju. Dobili smo garancije iz policije da su angažirali sve resurse kako bi se situacija maksimalno ublažila. Mi ćemo biti cijelo vrijeme angažirani, u kontaktu s policijskom upravom i sudjelovati u pronalaženju najboljeg rješenja," kazao je Flego novinarima.

Traži,  kako je rekao, "fleksibilnije postupanje, sukladno procjeni policije, te ukidanje dvostruke kontrole, odnosno dvostrukog skeniranja putovnica na hrvatskoj i slovenskoj granici".

"Smatramo da EU treba štititi svoje vanjske granice, a ne zaoštravati kontrolu na granicama između država članica," poručio je Flego.

Ustvrdivši kako je svjestan potrebe za podizanjem sigurnosnih standarda, Flego je istaknuo kako to ne može ugroziti pravo na slobodu kretanja, što je jedan od temeljnih stupova Europske Unije.

"Istra je turistička regija i ova uredba ne smije dovoditi u pitanje poslovnu i životnu rutinu naše regije. Naši ugostitelji su već u petak zabilježili velike gubitke zbog velikog broja otkazivanja gostiju. Pitanje je što će to značiti za turističku sezonu? Poštujemo propise, ali ne na štetu naših ljudi. Stvari ne mogu tako funkcionirati i to se mora odmah riješiti," zaključio je istarski župan Valter Flego.