PLANOVI ZA 2014.

Milanović: Zvuči grubo, ali moramo otpustiti višak radnika

29.01.2014 u 13:18

Bionic
Reading

Vlada je u Ministarstvu prometa i infrastrukture organizirala konferenciju s radnim naslovom 'Poslovanje, restrukturiranje i ulaganja javnih poduzeća u 2014. godini'. Na njoj sudjeluju gotovo svi ministri, a uvodne je smjernice dao premijer Zoran Milanović. Najavio je nova otpuštanja u javnim tvrtkama i stroža pravila, pogotovo kada su u pitanju sumnje u sukob interesa

Premijer Zoran Milanović pred punom dvoranom Ministarstva prometa iznio je smjernice za sve čelnike javnih poduzeća. Rekao je da su u dvije godine na vlasti pokrenuli restrukturiranja u mnogim javnim poduzećima, ali je jasno dao do znanja da još nije učinjeno dovoljno.

'JAVNI SEKTOR DO SADA BIO KASICA PRASICA I PRIVATNI BANKOMAT'

'Generalno, u dvije godine je napravljen iskorak, prihodi se povećavaju, a troškovi se smanjuju, tako da će ove godine broj zaposlenih biti sveden ispod 50 tisuća. Kad ovo kažem zvuči grubo, kao da se borim protiv zapošljavanja, a ne za zapošljavanje, ali znamo da nije tako i da je javni sektor bio kasica prasica i privatni bankomat u mnogim aspektima. Na ovakav način to više ne ide, i vi to svi jako dobro znate, bolje nego ja', poručio je Milanović čelnicima javnih kompanija.
Došao sam među vas da vam bez okolišanja poručim da više ne možemo imati tolerancije prema odstupanju od postavljenih ciljeva i planova investicija. Očekujem punu posvećenost reformama i efikasnost, a pri tome morate voditi računa da ni za milimetar ne smije pasti kvaliteta javnih usluga koje javna poduzeća pružaju građanima. Nije to nerealan zahtjev, ali isto tako nije lak cilj. Vlada više neće biti popustljiva prema upravama koje ne žele ili ne znaju raditi posao. Nećemo više ni dana prelaziti preko neozbiljnosti i sklonosti pojedinih uprava da idu linijom manjeg otpora', kazao je premijer.

'PLEMSTVO OBVEZUJE. PLEMENITA GLAVA, NE KRV'

Rekao je da za šefove javnih poduzeća vrijede drukčiji kriteriji, ali ne dvostruki kriteriji. 'Plemstvo obvezuje. Ne mora nitko biti plemenite krvi, nego plemenite glave. Ja osobno neću tolerirati da ljudi sami sebe ne podvrgnu najstrožim kriterijima zdravog razuma', upozorio je premijer.

Za kraj se indirektno osvrnuo i na aferu 'pomoćnik', odnosno na slučaj Branka Šegona, pomoćnika ministra financija Slavka Linića koji je pod sumnjom da je imao povlašteni položaj kod dodjele kredita iz HBOR-a.

MILANOVIĆ VIŠE NEĆE TOLERIRATI SLUČAJEVE POPUT ŠEGONA?

Ako obitelj posluje s nekom firmom koja je u vlasništvu države, neka se unaprijed javi Povjerenstvu za sukob interesa. Ja i moji suradnici se ne želimo poslije baviti tjednima problemima za koje osobno ne znamo, a koji nas politički opterećuju i koji su u sivoj zoni. Koji možda uopće nisu kažnjivi, a za mene predstavljaju problem. Moj posao ili naš posao, nije da se bavimo samo medijima, nego da radimo što trebamo. Kada mi jedno zasjeni drugo, onda imam problem. Nadam se da je ova poruka bila vrlo jasna, ne možemo sve stvari propisati, ali u primjeni općih načela ćemo biti strogi', upozorio je Milanović.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić najavio je daljnja otpuštanja u državnim tvrtkama te je podsjetio kako je broj zaposlenih u dvadeset najvažnijih poduzeća krajem 2011. godine iznosio 54.940 radnika, da je tijekom 2012. i 2013. godine broj zaposlenih smanjen za 3.970 radnika te da je ove godine u planu otpuštanje još oko 2.000 radnika iz javnih poduzeća.

U 2014. GODINI ODLAZI JOŠ 2.000 RADNIKA IZ JAVNIH PODUZEĆA


'Pratit ćemo vas i dalje, još tvrđe nego do sada i na kraju svakog kvartala preispitivat ćemo vaše rezultate'
, poručio je Grčić šefovima javnih poduzeća.

Milanović je u tom kontekstu rekao da je borba s prekomjernim deficitom besmislena ako ne ostvarimo razvoj i rast zapošljavanja. 'To je vrlo važno i nezamjenjivo. Pri tome mislim na realizaciju investicijskog potencijala javnih poduzeća. Svjesni smo da je zatečena dosta teška situacija i da se teško nositi s posljedicama onoga što je bilo, pa i nekim neodgovornostima i nepravinostima koji su se ranije događali u euro sektoru. Da bi se mogli ostvariti investicijski planovi treba ubrzati i do kraja provesti restrukturiranje i modernizaciju u svim javnim poduzećima.'

Milanović kaže da to uključuje smanjivanje viška zaposlenih: 'Koliko god to grubo i tvrdo zvučalo, ali tako je. Taj proces već neko vrijeme teče u svim javnim tvrtkama, ali različitim intenzitetom od tvrtke do tvrtke. Ima onih koji su u tome odmakli nešto dalje kao HŽ Infrastruktura i Hrvatske pošte, a ima i određeni broj onih koji izbjegavaju nužne reforme, iz ovih ili onih razloga, i ustežu se od mjera koje su prilično jasne i čiju provedbu čekamo mjesecima.'