PREDSJEDNIK U RIJECI

Milanović: Krenulo je divljačko pljuvanje, gaženje i bacanje po blatu Zlate Đurđević. Evo tko je ružan, tko prljav, a tko zao!

26.03.2021 u 18:31

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović u petak je prozvao premijera Andreja Plenkovića, predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića zbog vrijeđanja njegove kandidatkinje za predsjednicu Vrhovnog suda. Uzvratio im je uspoređujući ih s karakteristikama iz naslova filma "Ružni, prljavi, zli", pa je tako jednog nazvao ružnim, drugog prljavim, a trećega zlim

"Krenuli su u divljačku difamaciju te osobe, krenulo je pljuvanje, gaženje i bacanje po blatu", ustvrdio je Milanović.

"Đurđević je moj kandidat ako ne odustane, a sve rade da odustane i zato je vrijeđaju i difamiraju i vuku kroz blato", rekao je Milanović u Rijeci reagirajući na poruku premijera Andreja Plenkovića da HDZ neće podržati Milanovićevu kandidatkinju jer krši pravni poredak i proceduru izbora.

Milanović je na to odgovorio da zakonom uopće nije jasno propisana procedura.

"Uopće se ne zna što se u ovakvoj situaciji radi", rekao je Milanović reagirajući na premijerovu izjavu da se Zlata Đurđević "kompromitirala u cijelom procesu" i zato neće imati podršku HDZ-a.

Nakon što je Milanovićev ured predložio Državnom sudbenom vijeću da se raspiše novi javni poziv za izbor predsjednika Vrhovnog suda, a Zlata Đurđević potvrdila da će se na njega javiti, Milanović je ustvrdio da je od tog trenutka krenulo "pljuvanje, gaženje i valjanje po blatu Zlate Đurđević, profesorice kazneno-procesnog prava u Zagrebu".

Za Plenkovića je rekao da je on "ružni lik" koji o jednoj 50-godišnjoj ženi govori kao da je njegova priležnica, a on svodnik.

"Plenković je rekao da je ona pristala da je ja vučem kroz blato", rekao je Milanović upitavši gdje je Sanja Sarnavka, žene SDP-a i "one kojima je jezik brži od pameti da optuže svaki krivi mig".

Tu Plenkovićevu izjavu ocijenio je "seljačkom i divljačkom uvredom jedne žene koja nije napravila ništa, a kamoli protuzakonito”.

Premijeru je poručio kako Ustav kaže da predsjednik Republike predlaže predsjednika Vrhovnog suda. "Ne ti, prijatelju, ne HDZ, ne tvoj patrijarh i sponzor Vlado Šeks, Kolega, Sova""

"Prljavim likom" nazvao je pak Milorada Pupovca "koji se usudio reći za Đurđević da je padobranka".

  • +7
Zlata Đurđević Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list

Pupovac politizira i trguje već 30 godina

Za Pupovca je rekao da je čovjek koji je "na pravdi Boga s 10.000 glasova hrvatskih Srba ušao u Sabor", upitavši koga on predstavlja i u čije ime on govori.

Ustvrdio je da on na svakim izborima dobije više glasova hrvatskih Srba od Pupovca u cijelom njegovom "bezvrjednom političkom životu, trgovačkom, neiskrenom i nepoštenom".

Pozvao ga je da vrati nekretnine u Preradovićevoj koje mu je njegova vlada greškom dala. To su nekretnine srpske Prosvjete, ne njegove klike koja arči i banči taj novac. "Neka to prodaju i podijele Srbima na Baniji", poručio je Milanović Pupovcu.

Ocijenio je da je Pupovac zadnji koji može govoriti "da je padobranka osoba koja je pravi sveučilišni profesor, za razliku od njega koji već 30 godina politizira i trguje", a Pupovcu je poručio i da je on pravi predstavnik hrvatskih Srba kao zagrebački Hrvat, porijeklom iz Dalmacije i Primorja.

Trećim, "zlim likom" nazvao je predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića koji je danas rekao da je protiv Zlate Đurđević jer je bila protiv izručenja ljudi odgovornih za ubojstvo Đurekovića.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

"To je laž. Ne zna da je Đurđević 2013. bila prva koja je napala moju vladu. Napala nas je zbog tzv. lex Perkovića, tvrdeći da zakon nije trebalo donositi i da smo napravili greške. Dakle, Jandroković je lažov i igra se vrlo opasnim stvarima, optužuje ju da je hrvatski izdajnik", rekao je Milanović.

Za Đurđević je rekao i da je osoba koja se ne ustručava reći što misli i iza toga stoji. "A naš Kim Il Sung je optužuje da se diskvalificirala jer krši zakon. Pitam - što krši. Osoba je pristala biti kandidat jedinog Ustavom ovlaštenog predlagatelja - predsjednika Republike", rekao je Milanović aludirajući na izjavu premijera o Đurđević.

Upozorio je i da bi zemlja mogla ući u krizu ako se ne izabere predsjednika Vrhovnog suda, jer tada nemamo niti predsjednika Državnog izbornog povjerenstva, koje mora funkcionirati stalno.

  • +18
Svečano otvaranje riječke Dječje kuće uz nazočnost Zorana Milanovića Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

"Što ćemo sada, ona (Đurđević) će biti moj kandidat i doći u Sabor i tamo će je ti tipovi gledati u lice i objašnjavati zašto ona nije najbolji izbor. Osoba koja je spremna na to, ima karakter. A to što premijer kaže da će on nešto pregledavati, to se zove udar na hrvatski Ustav", istaknuo je.

Ustvrdio je i da se bira predsjednik Vrhovnog suda, na kojemu se HDZ-u sudi za pljačku, u drugom stupnju presude kojom su proglašeni krivima i dužni platiti hravatskim ljudima 10 milijuna kuna.

Za Mostovu inicijativu rušenja aktualnog predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse, rekao je da se predsjednika Vrhovnog suda može smijeniti samo ako je protiv njega na snazi pravomoćna optužnica za djelo koje ga čini nedostojnim za obnašanje te dužnosti.