VELIKE IDEJE I MALI NARODI

[VIDEO] Milanović: Imam razumijevanja za mnoge poteze Franje Tuđmana

17.06.2020 u 15:36

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović u srijedu je na Pantovčaku primio šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj.

Primanje na Pantovčaku je organizirano u prigodi preuzimanja dužnosti Predsjednika Republike Hrvatske. Predsjednik Milanović pred okupljenima je održao govor.

„U politici i javnom životu nisam nepoznata osoba, iza mene je već ostao nekakav trag, nekima pozitivan, nekima negativan, a neki su indiferentni. Govorim ono što radim, ali ljepota i ružnoća su u oku promatrača. Sve što sam govorio u kampanji za predsjednika to ću i raditi, neće biti iznenađenja“, rekao je predsjednik, prenosi Dnevnik Nove TV. Naglasio je kako je predsjednik male države u kojoj su neki glasovali za njega, neki ne, no dodao je da postoje principi od kojih neće odstupiti.

„Temelji su vladavina prava, otvoreno društvo i slobodni i neovisni mediji, to je temelj društva“, rekao je i osvrnuo se na turbulentno razdoblje i pandemiju koronavirusa. Ima jedna navodno kineska, navodno konfucijanska poslovica kojom ću se poslužiti: „Dao Bog da živio u interesantnim i zanimljivim vremenima“. Virus će se vratiti ili možda neće, ekonomska šteta će biti enormna, ali nije loše što se ona događa svima - istovremeno je to dobro i loše, ako ništa nikoga ne možemo kriviti za to“, rekao je Milanović.

"Neću se miješati u rad hrvatske Vlade tamo gdje to može izazvati samo nered, a ne nikakvu pomoć jer i sam sam bio 's druge strane ograde' i znam kako to izgleda. I inače prema mom mišljenju i iskustvu male države moraju biti otvorene i spremne na interakciju, ali i složne za sebe jer bez toga ne mogu kompenzirati milijune stanovnika koje nemaju. I zato je EU jedina alternativa i pravi put za Hrvatsku", poručio je.

Dotaknuo se i prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana.

"Prvi hrvatski predsjednik u modernoj Hrvatskoj, dr. Franjo Tuđman, autor je jedne knjige „Velike ideje i mali narodi“. Nisam nikada glasao za Franju Tuđmana, ali imam razumijevanja za mnoge njegove poteze, jedan je taj da kada mali narodi krenu sanjariti o velikim idejama, vrlo brzo postanu još manji narodi“, rekao je međuostalim Milanović.

  • +18
Predsjednik Milanović primio šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji