IZBORNA GODINA

Milanović 2012.: Neću rezati vrpce, Milanović 2015.: Ipak ću rezati

18.03.2015 u 16:05

Bionic
Reading

Kada je došao na vlast, premijer Zoran Milanović pompozno je najavio kako on neće biti kao njegovi prethodnici, neće rezati crvene vrpce te od otvaranja gradilišta, tvornica, cesta, ne raditi spektakl. Izbacio je tako, za vrijeme HDZ-a nezaobilazni blagoslov svećenika na takvim ceremonijama. Jednu crvenu vrpcu danas je ipak presjekao, a što su izbori bliži, to je Milanović sve manje u svom uredu u Banskim dvorima, a sve više po terenu otvara sve što se otvoriti da

Svoje prvo svečano otvaranje Milanović je u ljeto 2012. obilježio dramatičnim mijenjanjem protokola. Kada je otvarao trajektnu luku Stinica, nije rezao vrpcu, nije održao govor niti je dozvolo da svećenik trajektnu luku polije svetom vodom kao što je to bio običaj.

Nakon izborne pobjede silno se trudio dokazati da nije poput svojih prethodnika, 'da njegovi kandidati nisu farbali tunele i da on nije rezao vrpce'. Ipak, rastrčavanje po terenu te neizostavno svečano otvaranje tvornica, skladišta, raznih hala ili pak cesta i drugih infrastrukturnih poduhvata presudnih za lokalno stanovništvo postane neizbježno pred svake izbore.


Tako se kompletna Milanovićeva vlada pred lokalne izbore 2013. razletjela po Dalmaciji, rezale su se vrpce, otvaralo se na veliko, potpisivali se ugovori i davala obećanja. Takve su aktivnosti u 2014. zamrle, da bi se početkom ove godine ponovno intenzivirale.

Ipak, u izbornoj smo godini. Tako je Milanović u srijedu ipak, unatoč obećanju, uzeo u ruke škare i prerezao crvenu vrpcu u na otvaranju logističkog centra Kauflanda. Čak je održao i kratak govor. Na pitanje je li ipak podlegao rezanju crvenih vrpci, kazao je: 'Ne. Ovo je moj posao. Radi se o projektima koji su bili brzi i efikasni.'

A brz i efikasan bio je i Milanovićev prijatelj Emil Tedeschi čija je grupa Atlantic otvorila tvornicu u Novoj Gradišci. Nju je Milanović otvorio dva dana prije Kauflandovog logističkog centra.