BIVŠI DUŽNOSNICI TVRDE

'Mesić je mislio na Zagorca'

01.02.2010 u 12:32

Bionic
Reading

Najava novih kaznenih prijava Državnog odvjetništva za mutne poslove u razdoblju naoružavanja Hrvatske s početka devedesetih, koja je došla od još uvijek aktualnog predsjednika Stjepana Mesića u emisiji 'Nedjeljom u 2', bila je upućena na adresu Vladimira Zagorca, potvrdili su u razgovoru za tportal bivši visoki državni dužnosnici Josip Manolić i Hrvoje Šarinić

Mesić je govorio o osam milijuna eura koji se nalaze u jednoj švicarskoj banci, a potječu iz perioda trgovine oružjem u Hrvatskoj.

'Vjerujem da je točno sve što je rekao Mesić jer je bilo je dosta tih 'marifetluka' vezanih uz prodaju oružja u to vrijeme', rekao je Josip Manolić, drugi predsjednik Vlade Republike Hrvatske koji je na tom mjestu naslijedio upravo Stipu Mesića.

Mesić nije direktno izgovorio ime onoga kojega se sumnjiči za taj slučaj, ali je nagovijestio.

'Budući da je rekao sve, bio bi red da kaže ime onoga o kome se radi', rekao je Manolić. Dodao je da on ne zna o kome se radi, ali je potvrdio da bi se moglo raditi o Vladimiru Zagorcu, s čijim se imenom odmah počelo špekulirati u javnosti. On smatra da će se lako doći do točnog imena tko je raspolagao s tim novcem jer kriminal preko bankovnih računa ostavi dosta traga, za razliku od poduzeća, gdje se tragovi jako lako sakriju.

Na pitanje zašto Mesić baš sada izlazi s tim podacima, Manolić kaže da ne zna, ali da je, izgleda, bilo problema sa švicarskom bankom u kojoj se nalazi novac. 'Nisam siguran da je Mesić do ove informacije došao baš sada, ali nije ni davno', smatra Manolić.

Hrvoje Šarinić
, koji je bio četvrti premijer Hrvatske te je tu dužnost obnašao od kolovoza 1992. do travnja 1993. godine, kaže da je sve vezano uz trgovinu oružjem odlazilo preko ministarstva financija i vojske. 'Ja sam pomagao na početku, kad još uvijek nije postojala organizacija, i to na zahtjev prvog predsjednika Franje Tuđmana, a nakon toga, to je sve išlo preko njih', objasnio je Šarinić. On kaže da sam Mesić već rekao da je mislio na generala Zagorca te da tu nema tajni.

Što se tiče samog trenutka u kojem je Mesić izašao s ovom informacijom, pred sam kraj mandata, Šarinić kaže: 'To se svi pomalo pitamo, ja nagađam, ali vam ne mogu reći, to trebate pitati njega.'