slovenija

Među žrtvama krađe identiteta i europarlamentarac

06.02.2019 u 11:08

Bionic
Reading

Žrtve internetskih prijevara obično su mali ljudi, no ovih su dana u Sloveniji dvije poznate javne osobe prijavile krađu identiteta, među njima i jedan zastupnik u Europskom parlamentu

Eurozastupnik Franc Bogovič, nekadašnji načelnik Krškog, te njegova stranka i ekipa koja upravlja BogovičevimbFacebook računom objavili su u priopćenju da nemaju nikakve veze s oglasom objavljenim na lažnom profilu www.facebook.com/FrancBogovic.SLS.

Na njemu su bili istaknuti Bogovičevi osobni podaci i njegova fotografija, a o čemu su obavijestili policiju i Facebook, pa je lažni profil s ukradenim Bogovičevim osobnim podacima ugašen. Nepoznati počinitelj u Bogovičevo je ime obećavao 'svim slovenskim državljanima' koji su potrebiti da se mogu prijaviti za dobivanje financijske potpore, odnosno povoljnog kredita uz kamate od 1,5 do 3 posto, pri čemu će sami moći odabrati vrijeme njegova vraćanja, odnosno obrok otplate.

Sličan slučaj dogodio se nedavno i novinaru slovenske nacionalne televizije Boštjanu Veseliču koji je tek na policiji, gdje su ga saslušavali jedan sat, doznao da su nepoznati počinitelji izradili njegov lažni Facebook račun, opremljen njegovom fotografijom, te se na društvenim mrežama predstavljali ženama kao muškarci u trenutnim financijskim problemima koji mole za pomoć.

Na taj su način od žrtava uspjeli izvući za sada utvrđenih 100.000 eura koje su one uplatile na račune banaka u Mađarskoj i Slovačkoj. U slovenskom nacionalnom centru za sigurnost interneta (SI-CERT) gdje se prijavljuju takvi slučajevi kazali su da je takvih prijevara, osobito tzv. 'socijalnog inženjeringa' putem krađe podataka i stvaranja lažnih profila na društvenim mrežama iz godine u godinu sve više, a lani ih je prijavljeno oko tisuću.