RUPA U ZAKONU

Matura se može izbjeći uz liječničku ispričnicu

08.12.2009 u 21:57

Bionic
Reading

Ne brinite, ako vam dijete bude bolesno na dan polaganja ispita državne mature, ne mora ići na drugi ispitni rok. Mnogima puno prihvatljivije rješenje prosječna je ocjena iz tog predmeta izračunata na temelju ocjena iz trećeg i četvrtog razreda

Ta poruka trebala bi umiriti roditelje, a posebno one koje je nedavno šokirala izjava razrednice njihovih maturanata da bolest u vrijeme državne mature znači isključivo drugi ispitni rok i manje šanse za upis na željeni fakultet, piše Večernji.hr. Opcija prosječne ocjene posebno će biti atraktivna odlikašima, od kojih neki mogu odlučiti do odličnog rezultata na državnoj maturi doći na jednostavniji način – 'bolovanjem' u vrijeme ispita.

'Učenik koji ne pristupi ispitu, njegov test bude izgubljen ili uništen, ili se u školi nešto neplanirano dogodi, imat će mogućnost polagati ispit u drugom ispitnom roku. Ako mu to više odgovara, može uzeti ocjenu koja je prosjek ocjena za taj predmet u trećem i četvrtom razredu srednje škole.

Ako je prosjek između dvije ocjene, učeniku se uvijek upisuje ona viša', objašnjava Goran Sirovatka, ravnatelj Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, i naglašava da su sva ta, ali i neka druga pitanja, regulirana pravilnikom o polaganju državne mature.