izbacivanje iz odbora

Marjorie Taylor Greene žali zbog širenja teorija zavjere, ali se nije ispričala za poticanja na nasilje nad demokratima

04.02.2021 u 21:51

Bionic
Reading

Republikanska zastupnica Marjorie Taylor Greene u četvrtak je rekla da joj je žao zbog zapaljujuće retorike i podržavanja teorija zavjere, no nije se ispričala što je poticala na nasilje nad demokratima.

Zastupnički dom će kasnije u četvrtak glasati o kažnjavanju Greene, novopridošle zastupnice iz Georgije i saveznice bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, nakon što je to odbio učiniti čelnik republikanaca u tom tijelu Kevin McCarthy. On je u srijedu priopćenjem osudio njezine ranije izjave, no dao do znanja da ju stranka neće sankcionirati.

Za izbacivanje iz odbora kojih je član potrebna je obična, a za izbacivanje iz donjeg doma parlamenta dvotrećinska većina zastupnika, piše NY Times.

Greene je u četvrtak održala govor u Zastupničkom domu uoči glasanja o izbacivanju iz odbora za prosvjetu i za proračun, odrekavši se nekih svojih ranijih izjava.

"To su riječi prošlosti i te me stvari ne predstavljaju, ne predstavljaju moju izbornu jedinici ni moje vrijednosti. Vjerovala sam u stvari koje nisu istinite...Za tim apsolutno žalim“, kazala je 46-godišnja zastupnica.

Greene je ranije podržavala niz teorija zavjera, uključujući QAnon koji vjeruje da su demokrati dio svjetske zavjere kanibala i pedofila koji štuju sotonu.

Prije nego što je izabrana, na Facebooku je 'lajkala' komentar u kojemu je stajalo da bi "metak u glavu" Nancy Pelosi, demokratske predsjednice Zastupničkog doma, bio najbrži način da je se ukloni s dužnosti, prenijela je mreža CNN.

Zastupnica iz Georgije podržavala je Trumpa u tvrdnjama da je na izborima prošle godine pokraden, tvrdila je da su pucnjave u školama bile orkestrirane, za požare u Kaliforniji je optužila svemirski laser, a propitkivala je i je li se u napadima 11. rujna na SAD zrakoplov doista zabio u Pentagon.

U svom govoru u četvrtak Green je odbacila QAnon, kazala je kako su se školske pucnjave doista dogodile, kao i teroristički napad 2001. godine.

"Nisam rekla ništa od toga otkad sam izabrana u Kongres“, rekla je.

Republikanci u Zastupničkom domu odlučili su u srijedu da neće kazniti zastupnicu Greene za propagiranje teorija zavjere i komentare koji uključuju podršku nasilju protiv demokrata, kao ni Liz Cheney koja je glasala za opoziv Donalda Trumpa.

Demokrati koji kontroliraju donji dom rekli su tada da će u četvrtak glasati o njezinu izbacivanju iz odbora.