nova pošast

Maloljetnici sve više naručuju drogu preko interneta, pitali smo Vladin ured kako se bori protiv toga

05.10.2018 u 19:30

Bionic
Reading

Povodom zabilježenog rasta konzumacije nove vrste speeda među maloljetnicima na području Istre, koji se naručuje putem interneta, poslali smo upit Uredu za suzbijanje zlouporabe droga o trenutnoj situaciji što se tiče konzumiranja droge među maloljetnicima u Hrvatskoj

Na području Istre, najviše u Puli, maloljetnici između 14 i 18 godina naručuju modificirani speed iz Kine koji dolazi u obliku standardne pošiljke, piše Glas Istre.

Pošiljka droge maloljetnicima stiže na kućnu adresu zapakirana u neki bezazleni proizvod, poput maske za mobitel.

U posljednjih nekoliko godina zabilježena je pojava novih psihoaktivnih tvari koje po sastavu podsjećaju na tradicionalne droge, ali zavaravaju izgledom kako bi se zaobišao zakon, saznajemo iz Ureda za suzbijanje zlouporabe droga.

'Trenutno je u Europi pod nadzorom više od 700 novih psihoaktivnih tvari, od kojih su se neke pokazale izuzetno opasnima jer su izazvale brojna akutna, pa čak i fatalna trovanja. Najčešće se koriste sintetski kanabinoidi koji su dizajnirani s ciljem oponašanja učinaka kanabisa. Takvi su proizvodi dostupni u različitim marketinškim pakiranjima te različitih naziva', objašnjava zamjenica ravnatelja Ureda za suzbijanje zlouporabe droge Sanja Mikulić.

Porast korištenja darkneta

Također ističe kako se bilježi porast korištenja anonimnih virtualnih tržišta na darknetu, putem kojeg se sve više naručuje droga potom dostavljena poštanskim pošiljkama. 'Procjenjuje se da je oko dvije trećine ponude na darknetu povezano s drogama', kaže Mikulić. Darknet je mreža kojoj se može pristupiti samo uz pomoć posebnih softvera te se smatra zaštićenom od nepoželjnog nadzora, a dio je deep weba, dijela interneta kojem se ne može pristupiti putem tražilica poput Googlea, Binga ili Yahooa. Darknet koriste kriminalci, ali i hakeri, politički aktivisti te zviždači.

Kako je riječ o anonimnim platformama za koje se koriste kriptirane veze kako bi se omogućila šifrirana i anonimna podatkovna veza sa serverom, teško im je ući u trag. Drugi problem je to što se droga šalje kao običan paket poštom na kućne adrese ili na kioske, pa skoro i ne podliježe policijskoj provjeri.

  • +3
Marihuana Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Stoga smo pitali Ured kako se može spriječiti ovaj način distribucije droge.

'U suzbijanju virtualnih tržišta Ministarstvo unutarnjih poslova, posebno Služba kriminaliteta droga i Služba za visokotehnološki kriminalitet, surađuju s Carinskom upravom Ministarstva financija, Hrvatskom poštom i raznim kurirskim službama', navodi Mikulić te dodaje da kod nas još uvijek ne postoji specifično zakonodavstvo koje bi se bavilo problemom virtualnih tržišta, no nacrt Nacionalne strategije djelovanja na području ovisnosti za razdoblje od 2018. do 2025. godine predviđa jačanje kapaciteta tijela kaznenog progona za suzbijanje ilegalnih aktivnosti vezanih uz droge na kriptotržištima.

Iznad prosjeka

Hrvatska se nalazi iznad europskog prosjeka po konzumaciji ilegalne droge, odnosno 22 posto maloljetnika je barem jednom u životu probalo drogu, prema podacima Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola i uzimanju droga među učenicima (ESPAD) iz 2015. godine. Ovo međunarodno istraživanje provodi se svake četiri godine među 15-godišnjacima i 16-godišnjacima u državama Europe.

Nadalje, najpopularnija droga u Hrvatskoj je kanabis, koju je 21 posto učenika uzelo barem jednom u životu. Osim kanabisa, maloljetnici su skloniji konzumaciji novih droga, od kojih se najviše koriste sintetski kanabinoidi, čije je najčešće ulično ime Galaxy - 1,6 posto ispitanika konzumiralo ih je barem jednom u životu, a 3,5 posto ispitanika u dobi između 15 i 34 godine.