plenković najavio promjene

Malenica: Dogovorit ćemo detalje izmjene zakona koji će omogućiti sankcije za nepoštivanje odluka o covid potvrdama

17.11.2021 u 12:59

Bionic
Reading

Nakon sjednice Vlade izjave su dali ministar rada Josip Aladrović, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica te ministar obrazovanja Radovan Fuchs

Ministar Josip Aladrović napomenuo je još jednom kako je na Vladi izglasano slanje u proceduru sedam novih zakona iz sustava socijalne skrbi. Očekuje kako će taj paket zakona olakšati brojne procedure kod dodjele socijalnih naknada, kao i oko pitanja udomiteljstva i posvojiteljstva, prenosi Dnevnik.hr

''Uložen je velik novac i mislim da je to snažna politika Vlade'', istaknuo je Aladrović.

Rekao je da ne može vidjeti niti jedan razlog koji bi bio smislen da se mjere o covid potvrdama ne poštuju.

''Imamo zakone koji definiraju rad, rad u državnoj službi i javnim službama. Mi moramo omogućiti ljudima da se cijepe ili testiraju. Ja ne vidim ni jedan logičan razlog za odbijanje testiranja. Poslodavac mora omogućiti onima koji su odgovorni da rade u normalnim uvjetima. Na poslodavcima je da odluče što će s onima koji se odbijaju testirati ili cijepiti. Postoje zakonski akti i odluke stožera i ni jedan slučaj nije jedinstven. Poslodavci su na jednoj, a djelatnici su na drugoj strani. ne postoji niti može postojati uputa što da se u takvim slučajevima čini'', rekao je ministar Josip Aladrović.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica je govorio o nacrtu Zakona o sprečavanju sukoba interesa što su predstavili na sjednici Vlade. Rekao je da se ovime proširuje krug obveznika tog zakona, odnosno Povjerenstva o odlučivanju o postojanju sukoba interesa.

Osvrnuo se i na uvođenje sankcija zbog nepoštivanja naputaka o covid potvrdama.

''Demantirao bi jedan tekst u kojem stoji da sam ja izjavio da je odluka stožera samo preporuka i da nije zakonita i odluka je stožera u skladu postojećih zakona. U okviru njih ćemo donijeti promjene koje će omogućiti sankcije za one koji odbijaju poštivati te odluke i zakone. Iza Vlade ćemo imati sastanak, za sada ne bih o detaljima'', kaže ministar Ivan Malenica.

''Nismo spominjali kazne za građane. Za prosvjednike neće biti kazni, prosvjedi su u svakoj demokraciji prisutni. Premijer je sigurno mislio na čelnike određenih tijela. Ne bih otkrivao detalje prije sastanka'', dodao je.

''U najvećem broju slučajeva stvar prolazi glatko. Ravnatelji su zaista vrhunski sve organizirali. Imamo određeni broj slučajeva, gdje su neki do djelatnika škola odbili testiranje, gdje su ipak ušli u školu i održali nastavu. Nitko ih nije fizički izbacivao. U svakom slučaju ja moram istaknuti kako osobno smatram izrazito neodgovornim takvo ponašenje'', istaknuo je ministar Fuchs.

Podsjetimo mijenjat će se zakoni o civilnoj zaštiti i o sprečavanju širenja zaraznih bolesti.

Radi se o zakonima o civilnoj zaštiti i o sprečavanju širenja zaraznih bolesti.

Premijer Plenković na sjednici Vlade naložio je ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici, zdravstva Viliju Berošu i unutarnjih poslova Davoru Božinoviću da vide kako će promijeniti potrebne zakone.