HZJZ POJASNIO

Provjerite li imate li pravo na covid potvrdu temeljem ovog uvjeta: Možete do papira i ako niste niti cijepljeni, preboljeli niti testirani, ali ima jedna kvaka

16.11.2021 u 23:56

Bionic
Reading

HZJZ je u utorak objavio pojašnjenje jednog uvjeta za dobivanje covid potvrde, tj. potvrde obiteljskog liječnika kojom građani također mogu ostvariti prava koja im garantira i EU digitalna covid potvrda

Riječ je o onom što nazivaju 'vjerojatnim slučajem'. Naime, uvjet za dobivanje digitalne covid potvrde, one s QR kodom je cijepljenje ili pozitivan PCR test u zadnjih šest mjeseci.

No, osim toga, u Hrvatskoj je od doktora obiteljske medicine moguće dobiti potvrdu ako ste koronu imali i zadnjih 12 mjeseci i to vam je dokazano PCR testom i brzim antigenskim testom, o čemu je tportal pisao.

No, potvrdu od liječnika koja traje 12 mjeseci moguće je dobiti i ako ste bili vjerojatan slučaj.

Tu je očito također bilo nedoumica jer je HZJZ tek u utorak poslijepodne objavio na svojim stranicama pojašnjenje vezano za tu mogućnost koje prenosimo u cijelosti.

'Vjerojatan slučaj bolesti COVID-19 je kada osoba ima kliničke simptome kompatibilne s bolešću i pozitivnu epidemiološku anamnezu (ostvarila bliski kontakt sa zaraznim bolesnikom), a nema laboratorijsku potvrdu bolesti (pozitivan PCR ili BAT nalaz brisa) jer nije rađen bris ili je bris urađen kasno u tijeku bolesti pa ispao negativan te izabrani liječnik smatra da je ta osoba imala COVID-19.

  • +3
Kontrola covid potvrda zaposlenika u Gradskom poglavarstvu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Kad liječnik (najčešće liječnik obiteljske medicine) utvrdi na temelju anamneze i kliničkih simptoma, a nije moguće osobu na vrijeme testirati radi laboratorijske potvrde, može tu osobu prijaviti kao oboljelu od COVID-19, a bolest se klasificira kao vjerojatna, a ne kao potvrđena. S takvom se osobom postupa jednako kao s laboratorijski potvrđenim bolesnikom, što znači da se izolira i bliski kontakti se obrade i po potrebi im se odredi karantena (ako nisu cijepljeni ili preboljeli COVID-19).

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Drugim riječima, građani koji nisu u vrijeme nakon jasno definiranog bliskog kontakta razvili simptome kompatibilne s bolešću COVID-19, ne mogu samo na temelju nekadašnjeg bliskog kontakta s bolesnikom tražiti od izabranog liječnika potvrdu da su preboljeli COVID-19 kao vjerojatan slučaj.

Potvrdu o preboljenju kao vjerojatan slučaj mogu dobiti oni građani kojima je njihov liječnik u vrijeme simptoma bolesti, i to tijekom samoizolacije zbog obiteljskog kontakta s pozitivnom osobom, utvrdio da vjerojatno imaju COVID 19, odredio im izolaciju, obradio njihove bliske kontakte i prijavio ih u registar zaraznih bolesti kao oboljele od COVID-19.'