mađarska ratificirala

Pala posljednja prepreka: Švedska ulazi u NATO

26.02.2024 u 17:04

Bionic
Reading

Mađarski parlament ratificirao je kandidaturu Švedske za pridruživanje NATO-u, prenose svjetski mediji

Tim je činom mađarskog parlamenta uklonjena i posljednja velika prepreka članstvu te nordijske države u NATO savezu, s obzirom na to da je, nakon odgađanja dugog 18 mjeseci, Mađarska postala posljednja članica NATO-a koja je odobrila kandidaturu Švedske, što je, zajedno s već prihvaćenim članstvom Finske, svojevrsni odgovor Saveza na rusku agresiju na Ukrajinu.

Glasanje, koje je prošlo sa 188 glasova za i šest protiv, došlo je kao kulminacija višemjesečnih natezanja mađarskih saveznika kako bi uvjerili svoju nacionalističku vladu da ukine blokadu članstva Švedske. Vlada premijera Viktora Orbana podnijela je protokole za odobravanje ulaska Švedske u NATO u srpnju 2022., ali je stvar zapela u parlamentu zbog protivljenja zastupnika vladajuće stranke. Za prijem novih zemalja potrebna je jednoglasna potpora svih članica NATO-a, a Mađarska je posljednja od 31 članice saveza koja je dala potporu otkako je Turska prošlog mjeseca ratificirala zahtjev, piše Euronews.

  • +2
Premijer Viktor Orban u mađarskom parlamentu Izvor: EPA / Autor: Szilard Koszticsak

Orban, desničarski populist koji je uspostavio bliske veze s Rusijom, rekao je da je kritika mađarske demokracije od strane švedskih političara pogoršala odnose između dviju zemalja i dovela do nevoljkosti među zastupnicima u njegovoj stranci Fidesz. Obraćajući se zastupnicima prije glasovanja, Orban je rekao: 'Vojna suradnja Švedske i Mađarske i pristupanje Švedske NATO-u jačaju sigurnost Mađarske'.

Da se stvar razvija u korist Švedske bilo je jasno, među ostalim, prošli tjedan kad je Orban objavio da Mađarska od Švedske kupuje četiri nova borbena aviona JAS-39 Gripen.

  • +14
Ilustrativna galerija/Švedska vojska Izvor: EPA / Autor: SOREN ANDERSSON

Švedska je sprema preuzeti svoje dužnosti u NATO-u, rekao je u ponedjeljak švedski premijer Ulf Kristersson nakon što je mađarski parlament podržao ratifikaciju pristupanja Švedske u Sjevernoatlantski savez. Švedski premijer ocijenio je da je to "povijesni dan". Švedska je zatražila ulazak u NATO 2022. zajedno s Finskom nakon ruske invazije na Ukrajinu. Glavni tajnik Jens Stoltenberg pozdravio je odluku mađarskog parlamenta.

'Sada kada su svi saveznici odobrili, Švedska će postati 32. saveznik NATO-a. Švedsko članstvo učinit će nas sve snažnijima i sigurnijima', objavio je na X-u.