četiri zrakopolova

Orban objavio: Kupujemo švedske Gripene

23.02.2024 u 14:15

Bionic
Reading

Mađarska je u petak priopćila da je potpisala ugovor o kupnji četiriju borbenih zrakoplova Saab JAS Gripen od Švedske, dok se Budimpešta konačno priprema odobriti kandidaturu Stockholma za pridruživanje NATO-u nakon gotovo dvije godine odgađanja

Mađarska je posljednja članica NATO-a koja nije ratificirala zahtjev švedske za pridruženjem vojnom savezu koji je podnijet 2022. nakon ruske invazije na Ukrajinu. Mađarski premijer Viktor Orban, koji je prošlog tjedna popustio rekavši da će parlament o ratifikaciji glasati u ponedjeljak, sastao se sa švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom.

Tada je rekao da je uspio "ponovno izgraditi povjerenje". Mađarska će kupiti zrakoplove i proširiti povezan logistički ugovor, rekao je Orban. Mađarska trenutno ima pozajmljene zrakoplove Gripen prema ugovoru potpisanom 2001. godine.

  • +10
Borbeni lovac JAS-39 Gripen Izvor: EPA / Autor: Johan Nilsson

"Mi ne samo da zadržavamo našu sposobnost protuzračne obrane, već ćemo je i povećati. To znači da će naša predanost NATO-u ojačati, a tako će i naše sudjelovanje u zajedničkim operacijama NATO-a", rekao je Orban na zajedničkoj konferenciji za medije s Kristerssonom. Kristersson je rekao da pozdravlja dogovor.

"Znamo da se ne slažemo u svemu, ali slažemo se da trebamo surađivati gdje je to moguće", rekao je stojeći pored Orbana. Orban, čija je nacionalistička vlada zadržala bliske gospodarske veze s Rusijom, opetovano je odgađao ratifikaciju, zbog švedskih kritika na račun Budimpešte zbog vladavine prava.