dodatni troškovi

London na udaru kritika zbog spornog proširenja 'čiste zone' na cijeli grad

29.08.2023 u 12:15

Bionic
Reading

Londonska shema za smanjenje emisija iz prometa nametanjem dnevnih naknada za vozila koja najviše zagađuju okoliš proširena je u utorak na cijelu britansku prijestolnicu, unatoč žestokom protivljenju onih koji kažu da će pogoršati krizu rasta životnih troškova

Zona ultra niske emisije (ULEZ) uvedena je 2019. u malom dijelu središnjeg Londona i potom proširena 2021. Sada će se dodatno proširiti na područja u kojima živi još pet milijuna ljudi, često sa slabijom mrežom javnog prijevoza. Gradonačelnik Londona Sadiq Khan kaže da će proširenje smanjiti smrtnost od bolesti povezanih s onečišćenjem zraka i pomoći u suzbijanju klimatskih promjena.

No protivnici tvrde da je dnevna naknada od 12,50 funti za tisuće onih koji voze starija vozila koja više zagađuju okoliš nepravedna i da će uzrokovati ekonomsku štetu. Spor u Londonu odražava izazove s kojima se suočavaju kreatori politika diljem svijeta u okviru napora da se uhvati u koštac s katastrofalnim porastom globalnih temperatura.

U Europi su potezi za poboljšanje energetske učinkovitosti zgrada i prometa povećali pritisak na političare, pri čemu je poljska vlada otišla toliko daleko da je tužila Bruxelles zbog klimatske politike. Khan je u utorak za BBC rekao da je uvođenje proširene zone bilo teško, ali neophodno. Ranije je rekao da su najvećim razinama zagađenja izloženi oni koji žive u najsiromašnijim područjima.

"Proširenje ULEZ-a sastavni je dio naše politike za rješavanje problema onečišćenja zraka, za rješavanje klimatskih izvanrednih situacija, ali i za rješavanje pitanja socijalne nepravde", rekao je. Khan kaže da je devet od deset automobila u Londonu već usklađeno s ULEZ-om, ali protivnici su osporili tu brojku.

Prosvjednici su iskalili svoj bijes na kamerama policijskih službenika ULEZ-a. Londonska metropolitanska policija zabilježila je 164 ukradene i 185 oštećenih kamera od 1. kolovoza. Londonske službe za promet priopćile su da su pojačale sigurnost oko kamera. Planira se instalirati ukupno 2.750 kamera u vanjskom dijelu Londona, od kojih je 1.900 trenutno postavljeno.

Proširenje zone je potaknulo raspravu u Britaniji, koja cilja na nultu neto emisiju do 2050. godine, o tome kako provesti politiku zaštite okoliša bez otuđivanja glasača. ULEZ je okrivljen za tijesan poraz laburista na međuizborima u Londonu prošlog mjeseca.

Laburisti inače inače imaju veliku prednost u anketama nad vladajućim konzervativcima uoči nacionalnih izbora koji se očekuju sljedeće godine.