DELICIJE BRITANSKE METROPOLE

Život u Londonu možete zasladiti i mjuziklom i slasticama, evo izbora

26.08.2023 u 15:10

Bionic
Reading

'Dobar, bolji, najbolji... britanski slastičar' (The Great British Bake Off), TV natjecanje u spravljanju slastica prikazivanjem na HTV-u steklo je mnogo poklonika i u nas. Oni koji vole raditi (ili barem jesti) kolače i druge slastice, teško da su mogli odoljeti emisijama u kojima se natječu skupine amatera pokušavajući impresionirati suce svojim slastičarskim vještinama.

Popularnost tog talent showa tolika je da se u veljači na londonskome West Endu pojavio i mjuzikl 'The Great British Bake Off' utemeljen na spomenutom talent showu, scenska glazbena komedija koju su zamislili Anna Beattie i Richard McKerrow, a realizirali tekstopisačko-skladateljski par Jake Brunger i Pippa Cleary.

Bio je to definitivni povod za ljubitelje šoua da počnu planirati putovanje u glavni grad Engleske, sa slastičarstvom kao tematskim predloškom. Radi se o vrlo lakom zadatku, jer London nudi i više nego dovoljan broj slatkih doživljaja da se opravda takvo putovanje, koje će kulminirati gledanjem mjuzikla.

Iako je nakon prošlogodišnje premijere u Cheltenhamu (igrao je dva tjedna), sredinom svibnja završilo i londonsko izdanje u kazalištu Noel Coward, zbog ogromnog zanimanja i rasprodanih izvedbi nema sumnje da će se 'Bake Off' uskoro ponovo pojaviti na nekoj od scena West Enda, sada na znatno dulji rok. Zato, ako volite taj šou i slastice, počnite raditi popis mjesta koje trebate posjetiti na takvom putovanju. Mi ćemo pomoći našim izborom.

Za ljubitelja slastica koji želi pogledati i mjuzikl idealan izbor hotela bit će Corinthia, smješten u blizini West Enda, koji krasi fantastičan slastičarski program. Hotel se, naime, može pohvaliti jednim od najpopularnijih i najomiljenijih rituala poslijepodnevnog čaja u gradu te sjajnom slastičarskom ponudom.

Sljedeća stanica svakako će morati biti četvrt Covent Garden, koja udomljava neke od klasičnijih gradskih slastičarnica, od kojih su sve iznimno popularne. Recimo, redovi pred pekarnicom Arôme često se formiraju i prije 9 ujutro, pa je poželjno doći ranije. Oduševit će kriška njihovog popularnog tosta s medom i maslacem ili slani kroasan s kobasicama i sirom, preliven japanskim umakom za roštilj (gotovo sve londonske slastičarnice ujedno su i pekarnice, pa nude i slane delicije).

Nekoliko blokova dalje, nalazi se Buns From Home, jedan od lokala mini lanca koji nudi meka peciva s cimetom i golema desertna peciva. Tu svakako treba kušati i trenutačni specijalitet tjedna, poput lisnatog tijesta prepunog tučenog vrhnja s tahini pastom, poširanim jabukama i crumbleom od sezama.

Svakako treba ostaviti mjesta i za ponudu niza drugih lokala u četvrti. Preporučljivo je svratiti i u Neal’s Yard Bakery, pekarsku podružnicu slavnog restorana St. John, posebno zbog njihove pokladnice s rabarbarom, zatim u Bageriet na klasična švedska peciva s cimetom, koja su tako mirisna da ih možete namirisati iz daljine, s kraja ulice, a potom i u Chestnut Bakery, gdje valja kušati kroasane s gruyèreom. Na koncu, sjajno će biti odmoriti se u japanskoj slastičarnici WA Cafe, uz kavu s mlijekom i crnim sezamom te režanj kolača od matcha čokolade.

Idućega dana, ljubitelj slastica morat će u podzemnu željeznicu i uputiti se u istraživanje Dalstona i Hackneya. Tim susjednim četvrtima nedostaje dotjeranost Covent Gardena, ali imaju vrlo opipljiv neovisni duh, nešto poput Brooklyna prema Manhattanu.

Prva postaja tu bi vam mogla biti The Dusty Knuckle, jedna od najprometnijih pekarnica u Londonu, smještena na mjestu koje izgleda kao bivše parkiralište. Kompleks uključuje kafić, pekaru i školu kuhanja, plus stotine sjedećih mjesta na otvorenom. Tu se počastite pužem sa slano-slatkim medom, feta sirom i sezamom, a potom i bogatim pain au chocolatom s lješnjakom i kavom ili bilo čime što vam se toga dana učini privlačnim. Sve će biti neobično ukusno.

Potom odšećite do Violet Cakesa, skromne slastičarnice smještene na granici Dalstona i Hackneya, koji je postao poznat kada je vlasnica, Amerikanka Claire Ptak, odabrana napraviti svadbenu tortu princa Harryja i Meghan Markle. Premda je taj događaj danas već zaboravljen i deplasiran, slastičarnica i dalje privlači obožavatelje svojim izvrsnim kruhom od banane i kolačima s glazurom od limuna i bazge.

Otud se preporučujemo uputiti do još jednog favorita slatkog Londona - pekarnice Pophams, gdje će vas oduševiti laminirana peciva, od onog sa slaninom i javorovim sirupom ili tipično britanskom marmiteom (slani namaz na bazi ekstrakta kvasca), sirom Schlossberger i mladim lukom, pa do zamršene pletenice s kardamomom.

Na koncu, svakako svratite do pekarnice E5 Bakehouse, praktično smještene blizu postaje podzemne željeznice. Njihovi delikatni sezamovi financieri (francuski mali kolač od badema, lagan, sočan i hrskave vanjštine, začinjen beurre noisetteom, obično se peče u malom kalupu) bit će savršen završetak slatke ture po Londonu.