KAD JE ZARATIO S MILANOVIĆEM

Linić nije bio paranoičan, policija ga je doista obrađivala

09.09.2015 u 21:18

Bionic
Reading

Policija je prošle godine u kolovozu provodila istragu i nadzor nad Slavkom Linićem, pokazuju dokumenti u koje je uvid imao tportal. Provjere Linića i njemu bliskih osoba provođene su na temelju prilično neodređene prijave PNUSKOK-a samo dva mjeseca nakon što je premijer Zoran Milanović mahao dokumentima SOA-e i tvrdio da se takve stvari u Hrvatskoj ne mogu dogoditi

Naime, Ministarstvo financija sudjelovalo je u istrazi protiv Linića u kolovozu 2014, kada je dobilo nalog da provjeri prilično neodređene optužbe da je na račun Maje Čule, kćeri svoje supruge Ksenije koja studira u SAD-u, položio 'oko milijun dolara'.

Bilo je to svega dva mjeseca nakon što je Slavko Linić u vrlo napetoj atmosferi isključen iz SDP-a jer se obrušio na šefa Zorana Milanovića prozvavši ga za nepotizam.

Na konferenciji za novinare, koja je izazvala golem interes javnosti, optužio je Milanovića da ga je smijenio uz pomoć medijskih spletki kako bi zaštitio članove svoje obitelji, prijatelje i određene krugove, čime je višemjesečni sukob dvojice tada najmoćnijih SDP-ovih političara dosegnuo vrhunac.

Linić se tada požalio i da ga policija prati, ali Milanović je uskoro demantirao to mašući izvješćem SOA-e.

No sada je isplivala prijava iz kolovoza te godine u kojoj se bez navođenja izvora ili bilo kakvih konkretnih indicija sumnjiči Slavka Linića da je 'za vrijeme dok je bio ministar od 23. 12. 2011. do 14. 5. 2014.' stavio novac na račun svoje pokćerke, zbog čega su nju, potvrdio nam je Linić, ispitivale tamošnje vlasti.

Osim toga, kao osnova za provjeru navodi se da postoje 'neprovjerene informacije' kako Linić posjeduje sa suvlasnicima 'vrijednu vilu u Švicarskoj'.

Provjerom su osim Linića, njegove pokćerke te supruge Ksenije bile obuhvaćene još po dvije pravne i fizičke osobe.

Kako nisu pronađene nikakve Linićeve transakcije, zatražene su dodatne provjere kod protukorupcijskih tijela SAD-a i Švicarske.

'I ranije sam čuo za te priče o mojem prenošenju novca u Ameriku i vili u Švicarskoj, ali nisam tome do jučer pridavao važnost', rekao je Linić za tportal, dodavši da se nije iznenadio što postoji pisani trag o tome da ga je istraživala policija.

'Sada je evidentno to da se policija po nalogu premijera Zorana Milanovića bavi mnome i da su s njim u igri ravnatelj policijskog USKOK-a Mario Bertina te ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić', ogorčen je Linić.

'Pokrenuti prijavu na bazi ničega, to je nevjerojatno. Ove optužbe su izmišljotina koju je možda napisao sam Bertina. Ona im omogućava da me se može prisluškivati, da se može pratiti.'

Linić kaže da je i ranije uočio da ga prate, kao i njegove poznanike, te ih 'presreću po autocesti', a najviše mu smeta to što su u sve uključili i međunarodne institucije.

'Kći moje supruge koja studira u SAD-u tamo su vlasti ispitivale ima li oca gradonačelnika i jesam li joj nosio neke novce. To je zaista maltretiranje moje obitelji, a moja supruga je posebno osjetljiva na to jer njezina kći živi tamo u zaista teškim uvjetima. Ovo je klasično zloupotrebljavanje institucija progona te će morati položiti račune za svoj nezakonit rad. Ono što mi preostaje je da se ponovno obratim saborskom odboru da provjeri jesu li dokumenti autentični i je li moguće takvo postupanje tijela progona, a očito jest, ako nemaš isto mišljenje i ne ljubiš svog šefa, da možeš trpjeti ovakav progon', kaže Linić.

Kaže da je slična istraga bez osnove provođena i oko njegovih navodnih računa u Italiji, kada također nije ništa pronađeno.

'Temeljem čega se vode te istrage? Tko je to dopustio? Sada se moram obraćati saborskom odboru, ali i Državnom odvjetništvu, da vidim jesu li dali dozvolu da se provode istrage na temelju nikakvih dokaza, prijava koje su vjerojatno sami napisali. Sve ima svoje granice, ali kada se počne dirati u obitelj, to je kraj', kaže Slavko Linić.

Na pitanje zna li za još neke slučajeve istraga kroz koje su hrvatske vlasti obrađivale i njega, odmah se poziva na aferu Kalem.

'Ako se sjećate slučaja Kalem, to je bio isti mehanizam. PNUSKOK je dao nalog Uredu za pranje novca da se istraži pranje novca Joze Kalema. To je bilo u veljači 2014, a Milanović mi je iz Australije poručio da bih morao paziti s kim se družim jer je Kalem kriminalac. To je bilo četiri mjeseca prije nego je Milanović rekao da me nisu pratili', kaže Linić i ističe da ni u jednom, ni u drugom slučaju nije bilo nikakvih dokaza o kriminalu.

'Moja obitelj nema nikakvih transakcija. Posjetim Maju jednom u godini, pa kako netko može insinuirati da nosim novac van? Pa kako bih to bilo kome objasnio? U kakvoj to državi živim, u kojem to sustavu?', kaže Linić, dodajući da mu to samo daje energiju da se obračunava s 'nekim ljudima', ne imenujući ih.

'Nakon što dobijem odgovor saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, vidjet ću što ću dalje. To je neprihvatljivo ponašanje. To su zločini, to se u Hrvatskoj ne smije događati', zaključuje Linić.

Do zaključenja teksta iz Vlade nismo dobili odgovor na pitanja o tome je li ovo jedini slučaj u kojem su institucije istraživale Linića prije ili nakon što je premijer Zoran Milanović ustvrdio da po izvješću SOA-e nije bilo obrade nad bivšim ministrom financija.