prenapregnut sustav

Liječnici upozoravaju: Sve je manje obiteljskih doktora, a nedostaje nam i specijalista, pred nama je vrlo teška jesen

  • Autor: T. O.
  • Zadnja izmjena 05.09.2020 18:47
  • Objavljeno 05.09.2020 u 18:47
Vikica Krolo, predsjednica Udruge obiteljskih liječnika

Vikica Krolo, predsjednica Udruge obiteljskih liječnika

Izvor: N1 / Autor: tportal/screenshot/N1

Predsjednica udruge obiteljskih liječnika Vikica Krolo kaže da je već sada teško obaviti sve zadatke koji se stavljaju pred obiteljske liječnike

"Zabrinuti smo jer najesen očekujemo povećanje broja, a doći će i do drugih viroza koje će pojačati potrebu za zdravstvenim radnicima, vrijeme gripe i drugih bolesti. Sad je već teško obaviti sve zadatke pa će jesen biti vrlo teška", rekla je Vikica Krolo za N1.

Kao jedan od najvećih problema ističe manjak specijalista: "Nažalost, zasad idemo samo prema dole. Broj liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti je sve manja. Broj se godinama smanjuje. Od 2.200 liječnika oko 700 ih je starije od 60 godina. Od tih 2.200 160 je starijih od 65 koji su stekli uvjete za mirovinu i rade dobrovoljno, ali s obzirom na to da su starija skupina, većina će za vrijeme jeseni i zime aktivirati mirovinu i neće htjeti raditi. I sad smo devastirani, ima nas premalo, a ako oni aktiviraju mirovine ili bolesni kolege prestanu raditi, onda nas je još manje."

Kaže da se na taj problem ističe već godinama i prvi koraci u rješavanju problematike manjka liječnika poduzeti su uoči proljeća, no onda se daljnjoj realiziciji na put ispriječila pandemija.

"Na taj problem ukazujemo godinama. Dosta je kolega i strah za vlastito zdravlje, ograničili su ulazak pacijenata u ordinacije što je bila i preporuka u početku. Sad ih primamo na pregled, ali ih molimo za razumijevanje, ali ne smiju dolaziti u grupama nego se moraju naručiti da se ne stvaraju velike gužve.

  • +15
  • +12

Testiranje na koronavirus u Zagrebu

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Moramo aktivirati mlade kolege koji su sad dimplomirali i još nisu dobili specijalizacije da ih privučemo u primarnu zdravstvenu zaštitu. Od početka ministar Beroš pokazao je razumijevanje za nedostatak liječnika u primarnoj, već smo u veljači radili plan specijalizacija, otvoreno je 504 specijalizacija, ali korona nas je zaustavila da to realiziramo."

Dodala je i da im manjka zaštitnih medicinskih sredstava: "Nemamo nažalost dovoljno sredstava. Ako se liječnici zaraze ili dođu u kontakt sa zaraženim, onda nemate koga staviti i pacijenti ostaju bez svog primarnog liječnika. Apeliramo na civilni stožer da pomogne primarnoj zdravstvenoj zaštiti da pomogne oko opskrbljivanja."

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!