TKO ĆE LIJEČITI OTOČANE?

Liječnici ne žele raditi na Hvaru, čak sedam ih odbilo posao

Bionic
Reading

Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije je, nakon odlaska dr. Gainnija Novaka iz sućurajske ambulante u travnju 2012. godine, na sve muke riješio popunjavanje tog radnog mjesta. Sve donedavno, točnije do 9. ožujka, te je poslove obavljao dr. Vide Popović, liječnik kojim su pacijenti bili iznimno zadovoljni, međutim, on sada odlazi na specijalizaciju iz pulmologije pa je to mjesto opet ostalo prazno

Priča se, dakle, ponavlja ispočetka − istočni dio otoka Hvara (Sućuraj, Bogomolje i Gdinj) ostaje bez liječnika. Petstotinjak uglavnom starijih otočana nema se kome obratiti kad su bolesni ili za najobičnije izdavanje recepata, a ne treba ni govoriti kako im je kad su posrijedi hitni slučajevi, piše Slobodna Dalmacija

Što je najgore, potraga za novim liječnikom ne daje rezultata, pa ti ljudi, bez obzira na to što živimo u 21. stoljeću, proživljavaju tešku kalvariju jer k liječniku moraju do Jelse, koja je od Sućurja udaljena čak 53 kilometara u jednom smjeru, ili preko mora sve do Podgore.

'Na žalost, na Zavodu za zapošljavanje nema liječnika koji su spremni otići u Sućuraj. Čim se javi zainteresirani liječnik, odmah ćemo ga uputiti u to mjesto. Do tada su pacijentima na raspolaganju liječnici u Jelsi (dr. Rojnica i dr. Zujić) te u Podgori (dr. Granić)', kazao je za Slobodnu Dalmaciju Dragomir Petric, ravnatelj DZ-a Splitsko-dalmatinske županije.

Iz ove izjave proizlazi da se ne zna kad će doći novi liječnik. Po svoj prilici, neće zadugo. U Sućurju se pronosi glas da je posao u tome mjestu nuđen čak sedmorici liječnika, ali svi su odbili ponudu.

'Sućuraj se svako malo provlači kao mjesto slučaj što se liječnika tiče, govori se o izolaciji, odnosno slaboj povezanosti s kopnom, nemogućnosti napuštanja otoka i slično. Mladi liječnici s tim se teško mire, no ja sam bio prihvatio posao, dobio sam odgovarajući smještaj i nisam imao problema, a za svakog liječnika još je lakše od 1. veljače, otkada je ukinuto stalno dežurstvo.

Naime, od tada sve hitne slučajeve izvan radnog vremena rješava jedinica HMP-a iz Jelse, pa bih kolegama poručio da dođu raditi na škoj, jer to je za svakoga novo iskustvo, a nipošto neki bauk', poručio je dr. Popović.