vremenska prognoza

Kreće pogoršanje vremena, oglašen žuti alarm za Jadran i dio kontinenta

19.08.2023 u 07:47

Bionic
Reading

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) oglasio je žuto upozorenje za Riječku, Kninsku i Osječku regiju, kao i za dio Dalmacije. Na sjeverozapadu Hrvatske upozorenje se odnosi na iznimno visoke temperature, u Velebitskom kanalu i na krajnjem jugu izgledna je pojačana bura, oko Dubrovnika i grmljavinsko nevrijeme, dok su izraženiji pljuskovi s grmljavinom mogući i u dalmatinskom zaleđu te na krajnjem istoku zemlje

U unutrašnjosti Hrvatske danas se očekuje pretežno i djelomice sunčano no nestabilno, pa će uz prolazno više oblaka ponegdje biti pljuskova i grmljavine, osobito u prvom dijelu dana na istoku zemlje. Na Jadranu uglavnom vedro, a poslijepodne se iz unutrašnjosti poneki lokalni pljusak može premjestiti do obale. Vjetar na kopnu slab do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu slaba i umjerena bura, podno Velebita s jakim udarima, a sredinom dana će zapuhati sjeverozapadnjak, osobito prema otvorenom moru. Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 28 do 33 °C, prognozira DHMZ

  • +9
Vruće prijepodne na šibenskim gradskim ulicama Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Istočna Hrvatska

Djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, a mjestimice će padati kiša. Lokalno izraženiji pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji su noćas i rano ujutro. Vjetar uglavnom slab. Najniža temperatura zraka između 17 i 19 °C. Najviša dnevna od 29 do 31 °C.

Središnja Hrvatska

Nakon većinom sunčanog jutra, ponegdje kratkotrajno uz maglu, očekuje se dnevni razvoj oblaka i mjestimice pljuskovi s grmljavinom. Vjetar većinom slab. Najniža temperatura zraka od 16 do 19, najviša između 29 i 31 °C.

Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin / Pixsell

Gorski kotar i Lika

Pretežno sunčano, no ujutro po kotlinama magla. Od sredine dana izgledan je lokalno jači razvoj oblaka, a pokoji pljusak uglavnom u Lici. Vjetar većinom slab. Najniža jutarnja temperatura zraka od 14 do 19 °C. Najviša dnevna oko 29 °C.I

Istra

Pretežno vedro i sunčano, tijekom poslijepodneva ponegdje mala do umjerena naoblaka, u unutrašnjosti Istre moguć je lokalni porast naoblake te kratkotrajna kiša ili poneki pljusak. Prijepodne će puhati slaba do umjerena, mjestimice pojačana bura koja će zatim okrenuti na slab do umjeren, ponegdje pojačan sjeverozapadni vjetar. Krajem dana i u noći bura u postupnom jačanju. More će biti većinom malo, tek ponegdje do umjereno valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će između 20 i 25, u unutrašnjosti Istre između 17 i 21 °C. Najviša dnevna temperatura zraka bit će između 29 i 33 °C.

Sjeverni Jadran

Pretežno sunčano i vruće. Popodne tek rijetko gdje je moguć razvoj oblaka, a pokoji pljusak uglavnom u unutrašnjosti Istre. U noći i ujutro puhat će umjerena bura, podno Velebita na udare i jaka, koja će popodne okrenuti na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najniža temperatura zraka od 21 do 25, u unutrašnjosti Istre oko 18 °C. Najviša dnevna između 32 i 35 °C.

Dalmacija

Pretežno sunčano no ne i posve stabilno. Lokalno jači razvoj oblaka izgledan je od sredine dana kada pljuskova može biti u unutrašnjosti te prema krajnjem jugu. U noći i ujutro puhat će umjerena bura, zatim sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najniža temperatura zraka od 23 do 26, u unutrašnjosti od 18 d 22 °C. Najviša dnevna između 31 i 34 °C.

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike će u većem dijelu zemlje biti uglavnom povoljne. Manje tegobe mogu osjećati meteoropati i kronični bolesnici u najtoplijem dijelu dana, osobito u istočnim dijelovima zemlje i Dalmaciji. Uz Jadran se meteoropati mogu žaliti na umor, kao posljedice otežanog odmora zbog tople noći i visokih dnevnih vrijednosti temperature zraka. Savjetujemo laganu prehranu, dovoljne količine tekućine, zaštitu od štetnog UV zračenja i izbjegavanje suvišnih napora u najtoplijem dijelu dana.