godišnjica smrti

Otkriven najveći spomenik Franji Tuđmanu, Bandić ipak nije došao

10.12.2018 u 14:56

Bionic
Reading

Najveći spomenik bivšem hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, autora Kuzme Kovačića, otkriven je u Zagrebu u ponedjeljak popodne, a događaju nazoči vrh državne vlasti te obitelj Tuđman. Spomenik su otkrile zamjenica gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović

Tako u 15 sati na raskrižje Ulice Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice u Zagrebu došli predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ipak nije došao na otvaranje. On je, naime, u petak zadržan u Klinici za plućne bolesti na Jordanovcu zbog plućne embolije. Iako je savjete liječnika da miruje, kružile su informacije kako bi ipak mogao doći.

Kipar Kuzma Kovačić rekao je kako mu je čast biti autorom spomenika Franji Tuđmanu te kako njegovo postavljanje na ulazu u Zagreb označuje kraj 'protuhrvatskih' sila.

Dogradonačelnica Zagreba Jelena Pavičić Vukičević kazala je kako je danas povijesni dan. 'Nakon brojnih pokušaja detuđmanizacije, sretna sam što danas vlada konsenzus o Franji Tuđmanu', kazala je.

'Često nismo bili na razini povijesnog trenutka i poigravali smo se državom koju baštinimo. Tuđman nije bio nepogrešiv. Često kažemo: Onaj tko rad, taj griješi', poručila je.

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković kazao je kako je Tuđman svojom okupljajućom, pomirbenom i državničkom politikom postavio temelje hrvatske države.

  • +25
Svečanost otkrivanja spomenika Franji Tuđmanu Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je kakomu je iznimno drago da se otkrivanjem ovog spomenika obilježava 19. godišnjica smrti prvog hrvatskog predsjednika.

'Spomenik koji pokazuje dr. Tuđmana u pokretu prema naprijed, odražava život prvog hrvatskog predsjednika. On je bio jedan od rijetkih predsjednika koji je viziju uspio pretočiti u stvarnost', poručio je Jandroković.

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović kazala je kako 10. prosinca već 19 godina za hrvatski narod ima posebno značenje. Današnji dan je i i Međunarodni dan ljudskih prava. 'Tuđman je znao da se ideal ljudskih prava ne može ostvariti u narodu koji nije slobodan', istaknula je predsjednica.

Naglasila je kako je Tuđmanova glavna egida bilo zajedništvo Hrvata. 'On je bio čovjek odlučne volje, realistično je procjenjivao okolnosti i taktizirao kada je trebalo', istaknula je predsjednica i dodala da je bio dostojanstven čovjek, državnik i vojni strateg.

'Hrvatski narod volio je svoga predsjednika', poručila je.

Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić kazao je kako će ostati zapamćen govor predsjednika Tuđmana na konstiuirajućoj sjednici Hrvatskog sabora 30. svibnja 1990. 'Prilike u kojima živimo, okolnosti koje nas okružuju ne dopuštaju nam unitarizam niti velika obećanja. Ipak daleko smo od svake zdvojnosti i pesimističkog malodušja', kazao je Tuđman tada, podsjetio je Bozanić.

Potom je predvodio molitvu za pokojnog prvog predsjednika te domovinu.

Svečanosti su nazočili i članovi Tuđmanove obitelji, kćer Nevenka te sinovi Miroslav i Stjepan. Bio je tu i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, bivši predsjednik sabora Luka Bebić te bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić.

Ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić, ministar pravosuđa Davor Božinović, ministrica europskih fondova Gabrijela Žalac. Došao je i kontrovezni poduzetnik Tomislav Horvatinčić.

  • +41
Postavljanje kipa Franje Tuđmana na križanju Vukovarske i Hrvatske bratske zajednice Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Nekolicina aktivista, među kojima Rada Borić i Zoran Pusić, kupila se u prosvjednom skupu kod lokacije na kojem će biti otkriven spomenik. Na jednom transparentu piše: Današnja Hrvatska - najvjerniji spomenik Tuđmanu!.

  • +24
Prosvjed prije svečanosti otkrivanja spomenika Franji Tuđmanu Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL