rezultati ANKETe

Čitatelji tportala o novom Tuđmanovu spomeniku: Ovo je neki nepoznati lik

23.11.2018 u 16:00

Bionic
Reading

Na 19. godišnjicu smrti prvog hrvatskog predsjednika, 10. prosinca, u Zagrebu će biti postavljen njegov spomenik. Sam izgled lika Franje Tuđmana, onako kako ga je zamislio kipar Kuzma Kovačić, izazvao je mnoge polemike. Čitatelji tportala u anketi su glasali sviđa li im se novi spomenik ili ne. Negativan odgovor dalo je čak 82 posto onih koji su sudjelovali u anketi

Kip autora Kuzme Kovačića visok je 4,2 metra, a odliven je u bronci. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je u četvrtak kako kip predstavlja 'viziju, budućnost, odlučnost, dosljednost'.

  • +5
Spomenik Franji Tuđmanu u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

'Oblikujući kip vodio sam se ovim mislima koje je iznio gradonačelnik. Htio sam napraviti portretnu figuru koja je simbol hrvatske slobode, u koju nas je predsjednik Tuđman poveo, i tako sam ga napravio. Os figure je u nagibu i to govori da nas je taj čovjek poveo u slobodu. Simbol je to forme kojoj sam nastojao utkati dušu živog Tuđmana, da s nama bude živi Tuđman. Figura u bronci je gotova, treba ju još patinirati, a bit će postavljena na kamenom postolju, na lijepom mjestu i vjerujem da će svojim dimenzijama i formom skladno dominirati prostorom', kazao je kipar Kuzma Kovačić.

U anketi koju smo jučer objavili sudjelovalo je 2258 naših čitatelja. Pitali smo ih sviđa li im se novi spomenik prvom hrvatskom predsjedniku.

Njih čak 82 posto odgovorilo je negativno.

Među komentarima čitatelja najčešće se može čuti kako Kovačićev spomenik uopće ne sliči Tuđmanu. Nema naočale, crte lica su drugačije, a mnoge je zbunio i Tuđmanov ogrtač koji izgleda poput suknje, haljine, nekima i ručnika koji se omota oko pasa na plaži.

Jedne njegov lik podsjeća na Josipa Broza Tita, druge na Radu Končara. Jednog čitatelja pak na prvog predsjednika Hrvatskog sabora Žarka Domljana.

Korisnik Facebooka pod imenom 'Dundo Maroje' smatra da to nije Tuđman. 'Ni blizu', piše. 'Ivan Ivanović' kaže: 'Franjo je imao izražen nos, a ovaj kip ga nema, stoga ako je ovo viđenje kipara, onda je Milan moga lipo otkazat izradu jer je ovo neki nepoznat lik, a ne Tuđman.'

'Fender Stratocaster' piše kako je Kovačić Tuđmanu barem mogao naočale staviti. 'Tomislav Franić' također smatra mu da kip uopće ne sliči. 'Loše napravljeno', poručuje.