raspisan natječaj

Slaže se mozaik oko spomenika Tuđmanu u Zagrebu, doznali smo koliko će sve skupa koštati

04.09.2018 u 11:27

Bionic
Reading

Korak po korak, polako se slaže mozaik budućeg spomenika Franji Tuđmanu u Zagrebu. Nakon što je prije 15 dana raspisan natječaj za izradu i postavljanje spomenika Grad Zagreb je u utorak raspisao i natječaj za dekorativnu rasvjetu spomenika

Natječaj za izradu spomenika težak je 1,35 milijuna kuna, a ovaj novi, za rasvjetu, 800 tisuća kuna. Vrijednosti su iskazane bez PDV-a.

Grad će ukupno, kako je najavio gradonačelnik Bandić, potrošiti oko četiri milijuna kuna. Taj bi iznos trebao pokriti i premještanje 'piramide', izradu spomenika Tuđmanu, hortikulturne radove, osvjetljavanje te uređenje pristupnih staza.

Kako stoji u natječajnoj dokumentaciji, za osvjetljivanje spomenika bit će montirano 110 LED svjetiljki i reflektora.

Podne svjetiljke osvjetljivat će kamene blokove, a reflektori će bacati svjetlo na sam spomenik prvom hrvatskom predsjedniku.

Spomenik će biti realiziran prema rješenju akademskog kipara Kuzme Kovačića. Tuđman bi trebao biti leđima okrenut fontanama, a frontalno će gledati prema budućem Spomeniku domovini, predviđenim između Gradske uprave i Lisinskog.

  • +2
Rezultati natječaja za umjetničko rješenje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Udruženje hrvatskih arhitekata

Prije postavljanja spomenika treba urediti plato i pristupnu stazu. Prema natječaju, ti će segmenti biti izvedeni kao 'montažne armiranobetonske kocke, gabarita 6x6 metara, visine bruto 25 i 70 centimetara'. Kocke se slažu u kompoziciju s visinskim pomacima na način da su neke potpuno utopljene u teren, u razini s travnjakom, a dio se kocaka izdiže iz terena kako bi u odnosu na centralni plato sa spomenikom mogle poslužiti kao klupe za sjedenje.

Na jednu povišenu kocku bit će postavljen Tuđmanov citat ispisan slovima od bronce: 'Možete mi, evo, uzeti slobodu, pa i život, ali ne i misao, ne i istinu, ne i moj prilog povijesti naroda kojem pripadam.'

Postament spomenika izvest će se od masivnog kamenog bloka 140x140x162 centimetra. Predviđen je kamen cashmir white, paljen i pjeskareni. Na granitnom postamentu će biti brončani grb te će pisati ime prvog hrvatskog predsjednika, uz datum rođenja i smrti.

  • +7
Milan Bandić predstavlja budući Tuđmanov spomenik Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX