MIROSLAV LAZANSKI

'KOS je imao svoga čovjeka u Banskim dvorima'

14.10.2013 u 15:15

Bionic
Reading

Srpsko-hrvatski novinar Miroslav Lazanski u zadnjoj kolumni za Politiku tvrdi da je JNA raketirala Banske dvore u želji da smakne Franju Tuđmana, Stipu Mesića i Antu Markovića, a znali su gdje se trojac nalazi zbog KOS-ovca koji je navodno radio u Dvorima. Lazanski tvrdi i da je jedan od dvojice pilota koji su ispalili rakete po nacionalnosti Hrvat

Istu tezu o doušniku KOS-a u vrhu hrvatske vlasti iznio je i prvi predsjednik demokratskog Sabora Žarko Domljan u intervjuu za Večernji list povodom Dana neovisnosti. 'Bio je to trenutak kada je Tuđman shvatio da u svojoj neposrednoj blizini ima doušnika', kazao je Domljan.

Lazanski piše u Politici o tome kako je godinama vjerovao da je bombardiranje Banskih dvora u Zagrebu bilo operacija hrvatske propagande.

'Štoviše, tadašnji britanski vojni izaslanik u Beogradu uvjeravao me u jesen 1991. da je riječ o namještaljci. Jer on je na temelju televizijskih snimaka zaključio da se radi o 'detonaciji improvizirane eksplozivne naprave ojačane trotilskim metkom'', piše Lazanski.

On navodi da je bombardiranje Banskih dvora zaista izvršilo Ratno zrakoplovstvo SFRJ i da je to tada bila jedna od najstrože čuvanih vojnih tajni. Sada, kada CIA objavljuje dokumente o događajima iz 1995, o tome da je 'Franjo Tuđman bio spreman raketirati Beograd ukoliko Slobodan Milošević pošalje vojnu pomoć napadnutim Srbima u Hrvatskoj', sjetio se britanskog vojnog atašea i njegove uvjerljivosti.

Laznski piše da je kontraobavještajna služba JNA, odnosno KOS, imala u kabinetu Franje Tuđmana svog čovjeka, stoga je informacija da će Tuđman, Ante Marković i Stipe Mesić imati radni sastanak i ručak u Banskim dvorima u Zagrebu 7. listopada u 15 sati stigla do pilota na aerodromu Bihać. Grupa njih samoinicijativno je odlučila okrenuti kotač povijesti u drugom pravcu - bombardirati Banske dvore te ubiti svog vrhovnog komandanta i svog saveznog premijera, jer Stipe Mesić tada je bio predsjednik Predsjedništva SFRJ, a Ante Marković predsjednik Saveznog izvršnog vijeća. 'Ajde što su u tom pokušaju sudjelovali časnici Srbi, oni su u povijesti već ubijali svoje vođe, kralja, ali našao se među njima i pilot Hrvat, očito svjestan Jugoslaven', navodi on dalje.

Tog 7. listopada 1991. dva aviona G-4 poletjela su s aerodroma Udbina jer piloti u tu akciju nisu htjeli poletjeti s aerodroma u Bihaću znajući da s njega dostavljaju informacije drugoj strani. Jednim avionom pilotirao je Srbin, a drugim Hrvat, piše Lazanski. Jedna bomba pogodila je prostoriju u kojoj su nekoliko minuta ranije sjedili i jeli Tuđman, Mesić i Marković, a druga je pala u dvorište. Osam raketa tipa Munja pogodilo je druge dijelove zgrade i vanjski zid prema parku Tuškanac, odnosno Sofijinom putu. Tuđmana, Mesića i Markovića spasila su teška hrastova vrata koja su ispala iz ležišta i amortizirala udarni val eksplozije. I to što su ručak završili nešto ranije. Sutradan, 8. listopada 1991, Sabor je proglasio prekid svih državno-pravnih veza s Beogradom.

TKO JE MIROSLAV LAZANSKI?

Miroslav Lazanski rođen je i školovao se u Hrvatskoj u kojoj je i započeo novinarsku karijeru, i to u zagrebačkom Poletu. Osamdesetih je pisao za najjače tiskovine bivše Jugoslavije, a kad je počeo Domovinski rat, otvoreno je podržavao režim Slobodana Miloševića i odselio se u Srbiju. Do kraja je vjerovao u moć JNA i bio je jedan od najupornijih zagovaratelja teorije prema kojoj su hrvatske vojne snage same bombardirale Banske dvore.