trodnevna europska konferencija

Konferencija mladih gastroenterologa: Mladim liječnicima dati priliku za razvoj unutar struke

07.12.2018 u 13:33

Bionic
Reading

Kao i u drugim medicinskim strukama, i u gastroenterologiji se zadnjih godina bilježi trend odlaska liječnika u inozemstvo, no postoje i oni koji ne žele otići ali im za ostanak treba pružiti priliku za razvoj i napredovanje unutar struke, poručili su mladi hrvatski gastroenterolozi okupljeni na trodnevnoj Europskoj konferenciji, koja je u petak okupila više od 500 sudionika iz 39 zemalja

Cilj konferencije je edukacija mladih gastroenterologa o novima metodama liječenja i razmjena iskustava s kolegama iz inozemstva iz područja hepatologije i transplantacije jetre, upalnih bolesti crijeva, poremećaja probavnog sustava, tumora probavnog sustava i usavršavanja praktičnih vještina.

Konferenciju je otvorio ministar zdravstva Milan Kujundžić, i sam po struci gastroenterolog, poručivši kako je kao Hrvat, član Vlade i bivši predsjednik Hrvatskog gastroenterološkog društva ponosan na mlade hrvatske stručnjake koji su je organizirali.

'Europska konferencija šalje poruku da je Hrvatska zauzela značajno mjesto u gastroenterologiji, što dokazuje više od 500 uzvanika koji na njoj sudjeluju', rekao je.

I hrvatska gastroenterologija bilježi trend odlaska mladih liječnika u inozemstvo i smanjenje interesa za specijalizacije na tom području. Mlade liječnike treba motivirati za ostanak, a jedan od načina je mogućnost edukacije i razvoja unutar struke, smatra gastroenterologinja iz riječkog KBC-a Ivana Mikolašević.

'Razlozi odlaska nisu samo financije već i uvjeti rada, no ako se mladima pruži motiv oni će ostati u Hrvatskoj. U gastroenterologiji se zadnjih godina bilježi trend odlaska liječnika i medicinskih sestara, ali mi vjerujemo da je naše zdravstvo perspektivno i ovom konferencijom želimo poručiti da mladima treba omogućiti razvijanje unutar struke uz pomoć profesora, a ne kočiti ih u tome', kazala je Mikolašević.

Navodi kako je ona prije no što je dobila specijalizaciju iz gastroenterologije volontirala i bila znanstveni novak, a danas se natječaji za specijalizacije iz gastroenterologije poništavaju jer je sve manje liječnika zainteresirano tu zahtjevnu medicinsku struku.

Uz to, liječnici su opterećeni s velikim brojem prekovremenih sati, pa je nužno zaustaviti trend njihova odlaska iz Hrvatske, smatra Mikolašević.

Tomislav Bokun iz KB-a Dubrava ističe važnost međusobnog povezivanja mladih gastroenterologa unutar Hrvatske, kao i njihovo povezivanje s mladim kolegama iz inozemstva u istraživačke i kliničke timove radi usavršavanja i stjecanja novih znanja.

Istodobno s Europskom konferencijom mladih gastroenterologa odražava se prva Hrvatska konferencija mladih medicinskih sestara u gastroenterologiji i srodnim strukama.