OD 6. DO 9. PROSINCA

Zagreb postaje domaćin prve Europske konferencije mladih gastroenterologa

16.11.2018 u 12:43

Bionic
Reading

Prva Europska konferencija mladih gastroenterologa i prva Hrvatska konferencija mladih medicinskih sestara u gastroenterologiji i srodnim strukama održat će se u hotelu Sheraton u Zagrebu od 6. do 9. prosinca 2018. To je prvi takav događaj u Hrvatskoj i Europi uopće

Na konferenciji se očekuje oko 500 sudionika iz cijele Europe, mladih gastroenterologa i medicinskih sestara, a održavanje konferencije podržale su sve važne strukovne udruge: European Association for Gastroenterology, Endoscopy and Nutrition (EAGEN), European Society of Neurogastroenterology and Motility (ESMN) i European Federation of Societies for Ultrasound in Medicine and Biology (EFSUMB).

Konferencija će se održati pod pokroviteljstvom Predsjednice RH, Hrvatskog sabora, Ministarstva zdravstva, Grada Zagreba, Sveučilišta u Rijeci i Zagrebu te Medicinskih fakulteta u Rijeci, Zagrebu i Splitu, Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci i Hrvatskog liječničkog zbora.

Konferencija je važna ne samo za hrvatsku gastroenterologiju i hepatologiju, već i za promidžbu Hrvatske kao zemlje znanja i zemlje mladih ljudi.

Ideja za organizaciju konferencije se rodila se unutar Sekcije mladih gastroenterologa koja je u sastavu HGD-a te okuplja mlade gastroenterologe iz cijele Hrvatske, s ciljem daljnjeg kvalitetnijeg obrazovanja i osposobljavanja mladih gastroenterologa i medicinskih sestara.

Organizacijski tim konferencije sastavljen je od mladih liječnika iz različitih hrvatskih bolnica i mladih medicinskih sestara, koji vjeruju da je ključ uspjeha upravo zajedništvo, podjela posla i želja za radom i napredovanjem, uz ustrajni timski rad, kako unutar naših bolnica, tako i između naših bolnica u RH.: doc. dr. sc.Ivana Mikolašević (KBC Rijeka), dr. sc. Tomislav Bokun (KB Dubrava), Sanja Stojsavljević, dr. med (KBC Sestre Milosrdnice), Ivan Jakopčić, dr. med (KBC Rijeka), Maja Mijić, dr. med (KB Merkur), Ana Ostojić, dr. med (KB Merkur), Viktor Domislović, dr. med (KBC Zagreb), Petra Puž, dr. med (OB Koprivnica) i Nadija Skenderević (mlada medicinska sestra, KBC Rijeka).

Glavni cilj konferencije je edukacija mladih gastroenterologa i mladih medicinskih sestara iz područja hepatologije i transplantacije jetre, upalnih bolesti crijeva, crijevne mikrobiote, funkcionalnih poremećaja probavnog sustava, kliničke nutricije i tumora probavnog sustava.

Osim prilike za učenjem, konferencija omogućava razmjenu iskustava, upoznavanje i ostvarivanje kontakata, te predstavlja platformu za pokretanje kako znanstvene tako i stručne suradnje.

O konferenciji

Predavanja su koncipirana po principu case-based learning s naglaskom na up-to-date smjernice iz zadane teme koju će prezentirati mladi gastroenterolog i medicinska sestra uz mentorstvo iskusnog gastroenterologa i medicinske sestre (pair talk).

Sudionici će imati priliku usavršiti praktične vještine iz ultrazvučnih metoda (ultrazvuk abdomena, Dopplera, kontrastnog ultrazvuka i elastografskih metoda), endoskopskih metoda (endoskopski ultrazvuk, endoskopska retrogradna kolangiopankreatografija, zaustavljanje krvarenja iz probavnog sustava i polipektomija polipa probavnog sustava).

Tijekom konferencije paralelno će se održati dva tečaja kliničke nutricije u kojima će sudionici naučiti osnove enteralne i parenteralne prehrane u različitim gastroenterološkim i hepatološkim bolestima.

O sekciji mladih gastroenterologa

Sekcija mladih gastroenterologa unutar Hrvatskog gastroenterološkog društva (HGD) s intenzivnim radom započela je nakon 2013., pod vodstvom dr. sc. Tomislava Bokuna iz KB Dubrava.

Započeli su s organizacijom sesija posvećenih mladim gastroenterolozima unutar godišnjih sastanaka HGD-a, te nacionalnog kongresa HGD-a.

Početkom 2017. godine organizirali su prvi trodnevni simpozij posvećen članovima sekcije mladih gastroenterologa, a to je bio veliki uspjeh koji se ponovio početkom ove godine u Zadru.