HSP ŽELI SPRIJEČITI NASTUP

'Koncertom Lepe Brene provodi se velikosrpska politika!'

21.03.2011 u 14:18

Bionic
Reading

'Oni koji u subotu dođu na koncert Lepe Brene pokazat će da ne vole Hrvatsku, a mi ćemo učiniti sve što nam zakon dopušta da spriječimo njegovo održavanje', najavili su haespeovci stojeći ispred spomenika stradalnicima u Domovinskom ratu na osječkom Trgu slobode

Držeći u rukama umnoženu Breninu fotografiju u stiliziranom kostimu u bojama maskirne odore, stojeći iza podesta s bijelim kartonskim križevima što simboliziraju Memorijalno groblje u Vukovaru, predstavnici HSP-a,

predvođeni predsjednikom stranke Danielom Srbom, pozvali su danas javnost na bojkotiranje koncerta koji bi 26. ožujka trebao biti održan u novoj sportskoj dvorani Gradski vrt.

'Doći ćemo pred dvoranu s više od stotinu ljudi, pjevat ćemo svoje pjesme i stati na ulaz, pa neka posjetitelji prolaze kroz naše redove ako budu mogli', poručio je Borislav Barišić, predsjednik Saveza udruga boraca HOS-a i stopostotni ratni invalid, podsjetivši da je i ranije bilo pokušaja organizacije folk parada, ali im je HSP-ova gradska vlast uskratila gradski prostor.

Danijel Srb ponovio je svoju tezu da Osijek nije Šabac, a Osječko-baranjska županija nije Šumadija.

'Ovdje nema ljudi koji slušaju tu glazbu, niti se ona ovdje ikad slušala, pa je to kulturocid prema slavonskim prostorima. Osijek je oduvijek bio grad bogate građanske kulture u kojoj nema mjesta nikakvim srpskim folk paradama, niti ga smije biti. Dolazak Lepe Brene u Osijek je politička poruka za kakvu u gradu bogate kulture i tradicije mjesta nema. Koncert se poklapa s novim agresivnim srpskim planovima prema ovim prostorima, koje je još u Vukovaru nagovijestio srpski predsjednik Boris Tadić, a naše vlasti zaslijepljene vlastitim problemima jednostavno ih ne vide. Istodobno, na Hrvate iz Vojvodine provodi se pritisak da se na popisu stanovništva ne bi izjašnjavali Hrvatima, kao što se od istarskih Hrvata traži da se izjasne Istrijanima. Uočavamo i nove elemente velikosrpske politike koji izravno ugrožavaju ovaj prostor, jer se i promjenama u hrvatskom zakonodavstvu osiguravaju posebne povlastice pripadnicima samo jedne nacionalne manjine, što je politički neprihvatljivo. Osječke gradske vlasti ne smiju se uključiti u jedan takav protuhrvatski program i moraju pokazati jesu li za hrvatsku političku opciju ili ne. Prepuštanje korištenja gradske dvorane za koncert Lepe Brene u Osijeku prešutno je odobravanje takve velikosrpske politike', smatra Daniel Srb, predsjednik HSP-a.

'Zahtijevamo od gradske i županijske vlasti u Osijeku da uskrate dozvolu održavanja koncerta u gradskom prostoru, a ako im se Lepa Brena toliko sviđa, neka je župan Šišljagić i gradonačelnik Bubalo odvedu kući da im peva', rekao je Mladen Leovac u ime Hrvatske građanske inicijative – braniteljske akcije te zaključio da je dopuštanje koncerta Lepe Brene neprihvatljivo u odnosu na zabranu koncerta Marka Perkovića Thompsona u Puli.