ženska soba

Konačno edukacija o seksualnom nasilju, zasad u 31 srednjoj školi

25.02.2020 u 19:49

Bionic
Reading

Prosječno se godišnje u Hrvatskoj prijavi od 560 do 1000 djela protiv spolne slobode, spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta. Kako bi se podigla svijest o tom problemu, Ženska soba razvila je edukacijski program o seksualnom nasilju za učenike srednjih škola koji će se do kraja veljače ove godine implementirati u 31 srednjoj školi, a zatim se planira uvesti u kurikulum

Riječ je o šest preventivnih radionica u trajanju od 45 minuta namijenjenih učenicima i učenicama od prvog do trećeg razreda srednje škole. U svakom razredu naglašena je jedna tema, pa će učenici u prvom razredu učiti o seksualnom nasilju i seksualnom nasilju u obitelji, u drugom o elektroničkom seksualnom nasilju i zaštiti od elektroničkog seksualnog nasilja, a u trećem o seksualnom nasilju u mladenačkim vezama te prepoznavanju i zaštiti od seksualnog nasilja u mladenačkim vezama, objasnila je za tportal koordinatorica Ženske sobe Maja Mamula.

'U ovoj fazi provode ga profesori i profesorice te stručni suradnici i suradnice koji su završili našu edukaciju o provedbi projekta. U budućnosti je zamišljeno da ga na temelju priručnika i svih dostupnih materijala mogu provoditi svi profesori i profesorice te stručni suradnici i suradnice koji to žele', ističe te dodaje kako je jedna od ideja da Ženska soba nastavi kontinuirano educirati sve one koji žele provoditi 'Seksualno nasilje - edukacijski i prevencijski program' (SNEP) kako bi njegova primjena bila što kvalitetnija.

Uključene srednje škole

  1. Prva ekonomska škola, Zagreb
  2. Upravna škola, Zagreb
  3. Sportska gimnazija Zagreb
  4. Srednja medicinska škola, Vinogradska, Zagreb
  5. Srednja medicinska škola Mlinarska, Zagreb
  6. Prehrambeno-tehnološka škola, Zagreb
  7. Prva gimnazija, Zagreb
  8. Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju, Zagreb
  9. Srednja škola Ivan Švear, Ivanić Grad
  10. Obrtničko-industrijska škola Županja
  11. Srednja škola Mate Balote, Poreč
  12. Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića, Poreč
  13. Strukovna škola, Pula
  14. Medicinska škola, Pula
  15. Srednja škola Vladimir Gortan, Buje
  16. Srednja škola Pakrac
  17. Prirodoslovna škola Karlovac
  18. Ekonomska škola Mije Mirkovića, Rijeka
  19. Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar
  20. Tehnička škola Bjelovar
  21. Strukovna škola Virovitica
  22. Ekonomska škola, Sisak
  23. Srednja škola Zlatar
  24. Ugostiteljsko-turistička škola Osijek
  25. Srednja škola Matije Antuna Reljkovića, Slavonski Brod
  26. Graditeljska škola Čakovec
  27. Ekonomska i turistička škola Daruvar
  28. Medicinska škola Osijek
  29. Obrtnička škola Osijek
  30. Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana, Ogulin
  31. Strukovna škola Vice Vlatkovića, Zadar

'Poklon' Ministarstvu obrazovanja

U projekt je od početka uključeno šest partnerskih škola, a lani se uključilo još 25 srednjih škola. Završeni su predtestiranja i radionice te je sada u tijeku faza posttestiranja (nakon tjedan dana i nakon mjesec dana) kako bi se mogla napraviti procjena učinka na velikom uzorku.

'Osnovna ideja bila je da program SNEP postane sastavni dio prevencijskih kurikuluma u školama te da sav materijal, kao i rezultate njegove dosadašnje primjene, dobivene na temelju provedbe u 31 školi, 'poklonimo' Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH, odnosno školama, s idejom da se kontinuirano primjenjuje na svim sljedećim generacijama', naglašava Maja Mamula. Ističe kako je potrebno educirati djecu, njihove roditelje te osobe koje se bave djecom, ali i promijeniti društvenu stigmu prema žrtvama seksualnog nasilja, što se ogleda u prebacivanju odgovornosti sa žrtve na počinitelja.

'Učenici vrlo zainteresirani za temu'

Navodi kako su učenici i učenice vrlo zainteresirani za temu te žele razgovarati o njoj i iskazuju želju za sudjelovanjem na još više radionica, a neke teme su im posebno skrenule pažnju i bile izazov, primjerice, seksualno nasilje u obitelji.

'U nekim školama učenici i učenice koji nisu uključeni u provedbu programa, a koji su o njemu čuli preko svojih vršnjaka i vršnjakinja, samoinicijativno traže od stručnih suradnika i suradnica da se i u njihovom razredu provedu ove radionice. Velik broj učenika i učenica na ovim radionicama prvi put razgovara o ovoj temi s nekim', ističe Mamula.

Osim edukacijskog programa, Ženska soba prošli tjedan predstavila je Nacionalnu kampanju protiv seksualnog nasilja nad djecom, kojoj je cilj podići svijest o problematici seksualnog nasilja nad i među djecom i mladima te zagovara uvođenje edukacijskih i prevencijskih programa u srednje škole.

Podaci Ministarstva unutarnjih poslova pokazuju da je 2019. prijavljeno 426 kaznenih djela protiv spolne slobode te 838 kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, navodi.

'Tema seksualnog nasilja uvijek izvan fokusa'

Mamula navodi kako Ženska soba sustavno radi na problemu seksualnog nasilja već gotovo 18 godina kao jedina specijalizirana organizacija u Hrvatskoj.

'Osnovni problem je to što je tema seksualnog nasilja uvijek izvan fokusa i što se rijetko tko želi baviti njome zbog niza razloga - od same problematike te nedostataka potrebnih znanja i vještina do velike količine predrasuda i stigme koja se veže uz seksualno nasilje', objašnjava.

  • +4
Ženska soba predstavila kampanju protiv seksualnog nasilja nad djecom i mladima Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Europski projekt 'Seksualno nasilje - edukacijski i prevencijski program', u okviru kojeg se provodi ovaj edukacijski program te nacionalna kampanja, pokrenut je 2018. u trajanju od dvije godine. Kako bi se ostvario opći cilj, odnosno prevencija seksualnog nasilja nad djecom kroz edukacijske aktivnosti, jačanje kapaciteta i osvještavanje, provedene su brojne aktivnosti . Razvijen je 'Priručnik o seksualnom nasilju nad i među djecom i mladima' s popratnim materijalima za radionice.

Do kraja kolovoza održat će se i dvije konferencije - Internacionalna konferencija s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom 'Važnost i izazovi u implementaciji prevencijskih programa protiv seksualnog nasilja u školama' te Konferencija za mlade o važnosti prevencijskih programa, na kojoj će sudjelovati mladi uključeni u provedbu projekta i oni će ujedno biti jedini govornici na njoj.

'Povratne informacije svih uključenih u dosadašnju provedbu projekta izrazito su pozitivne i zamjetan je interes za daljnjim sudjelovanjem u provedbi, što potvrđuju evaluacije održanih aktivnosti te je iskazana potreba za uvođenjem programa SVEP u školski kurikulum', zaključuje Maja Mamula.

Europski projekt

Europski projekt 'Seksualno nasilje – edukacijski i prevencijski program' (engl. Sexual Violence – Educational and Prevention Program, SVEP Program, financira Europska komisija za područje prevencije te suzbijanja rodno uvjetovanog nasilja i nasilja nad djecom.

Nositeljica projekta je Ženska soba, a partnerske organizacije su pravobraniteljica za djecu Republike Hrvatske, Plavi telefon, Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana iz Ogulina, Ekonomska i turistička škola iz Daruvara, Obrtnička škola iz Osijeka, Medicinska škola iz Osijeka, Prehrambeno-tehnološka škola iz Zagreba i Srednja škola Ivan Švear iz Ivanić Grada.