preopterećenost kapaciteta

Ženska soba traži pomoć za skrb o žrtvama seksualnog nasilja

11.11.2019 u 14:25

Bionic
Reading

Ženska soba upozorila je u ponedjeljak na preopterećenost kapaciteta s kojom se suočava kao jedina specijalizirana organizacija u Hrvatskoj kada je riječ o žrtvama seksualnog nasilja, pa pozivaju Vladu i nadležne institucije da osiguraju sredstva za njihov rad

'S obzirom da je problematika seksualnog nasilja po prvi puta izazvala veliki interes javnosti, Ženska soba je preplavljena putem svih dostupnih kanala, javljaju nam se osobe koje su doživjele nasilje, bilo seksualno, bilo u obitelji, kontaktira nas javnost, mediji, predstavnici institucija i organizacija civilnog društva', kazala je na konferenciji za novinare koordinatorica Ženske sobe, psihologinja Maja Mamula.

Navela je da u odnosu na listopad prošle godine, porast broja poziva i pruženih usluga u listopadu 2019. iznosi više od 200 posto, lani je bilo 57 pruženih usluga, dok u ovoj godini taj broj iznosi 280. Istovremeno, povećan je i broj prijetnji upućenih članicama Ženske sobe.

'Naši kapaciteti su u ovom trenutku preopterećeni, a želimo i dalje raditi kvalitetno te nam je za daljnje aktivnosti nužna podrška. Bez podrške, ne možemo pružati pravovremenu pomoć u kriznim situacijama za koje je nedopustiva lista čekanja', apelirala je Mamula.

Jedna od pet žena preživjela pokušaj silovanja i/ili silovanje

Voditeljica edukacijskih programa Antonija Hojt Ilić rekla je kako je prema svjetskim podacima jedna od pet žena preživjela pokušaj silovanja i/ili silovanje, a jedno od petero djece doživjelo je neki oblik seksualnog nasilja, a to, kaže, potvrđuju i podaci za Hrvatsku.

Dakle, u Hrvatskoj postoji više od 300.000 žena s takvim traumatskim iskustvom. Na taj broj dolaze i djeca, kao i muškarci s proživljenom traumom seksualnog nasilja, bez obzira da li u djetinjstvu ili u odrasloj dobi.

'S druge strane stoji jedna organizacija s devet zaposlenih, od čega četiri stručnjakinje koje svaki dan rade u okviru Centra, uz nekoliko vanjskih suradnika. Od te četiri, samo jedna ima 100 posto radno vrijeme u centru', ističe Hojt Ilić.

Sredstva za rad osigurati u godišnjim proračunima

Stoga Ženska soba predlaže hitno osiguravanje sredstava za rad te kontinuiranu podršku u tom smislu njihovom radu. To, ističe Hojt Ilić, znači osiguravanje da Centar ne bude financiran isključivo projektno, nego da se osiguraju sredstva za njegov rad u okviru godišnjih proračuna.

Traže i osiguravanje implementacije Istanbulske konvencije, predlažu otvaranje tri regionalne podružnice te razvoj i implementaciju prevencijskih programa od vrtića preko osnovnih do srednjih škola.

Predlažu i donošenje nacionalne strategije za suzbijanje svih oblika seksualnog nasilja. 'Dokle god nemamo strategiju nemamo niti osnovu za ozbiljan pristup rješavanju ovog problema', naglasila je Hojt Ilić i dodala kako ne mogu pristati na kratkotrajne 'vatrogasne' mjere.

Iz Ženske sobe Izvijestili su i da su tražili sastanak s premijerom, no odgovor još čekaju.