korona projekcije

Koliko će Hrvata oboljeti do početka kolovoza? Otkrijte što o tome kažu epidemiolozi koje prati Trumpova administracija

23.06.2020 u 12:30

Bionic
Reading

Projekcije Instituta za zdravstvenu metriku i evaluaciju IHME sa Sveučilišta u Seattleu svakodnevno se prilagođavaju, a koristi ih američka vlada, što kod mnogih izaziva sumnju

U Hrvatskoj će prvog dana srpnja biti zabilježeno 106 smrti od posljedica Covida-19, a do početka kolovoza taj će broj narasti na 117, tvrdi Institut za zdravstvenu metriku i evaluaciju IHME.

Istovremeno, oboljet će još otprilike 700 ljudi, no to neće opteretiti zdravstveni sustav jer će na ventilatore biti priključeno tek troje, najviše četvero teško oboljelih. No kako IMHE može znati što će se događati u Hrvatskoj i svim drugim zemljama na svijetu te koliko uopće možemo vjerovati njihovim predviđanjima?

Za početak valja reći da nije riječ ni o kakvom gatanju. Njihova su predviđanja bazirana na nizu prikupljenih službenih podataka, obrađuju ih vrhunski stručnjaci od imena i prezimena, a njihova predviđanja koristi čak i američka administracija. Što je pak dovoljan razlog da se njihovi rezultati uzimaju s manjom ili čak većom dozom sumnje.

IHME je istraživački institut na području globalne zdravstvene statistike i procjene utjecaja Sveučilišta Washington u Seattleu. Njihove projekcije o smrtnosti Covida-19 razvijene su kako bi američki bolnički sustavi i tamošnje vlasti utvrdili na kojoj točki će bolest nadjačati njihovu sposobnost brige o pacijentima. Prognoze pokazuju i dnevne i kumulativne smrti od Covida-19, informacije o mjerama održavanja razmaka, zarazama i testiranjima.

Oni se hvale, a neki ih kude zbog toga što svoj model stalno mijenjaju i prilagođavaju novim saznanjima o pandemiji.

Prvu prognozu IHME je objavio još krajem ožujka, da bi početkom svibnja proširili model faktorima koji utječu na širenje i suzbijanje zaraze.

Institut vodi dr. Christopher J. L. Murray, liječnik i zdravstveni ekonomist te profesor s Odjela za globalno zdravlje Sveučilišta u Washingtonu. IHME provodi istraživanja i osposobljava znanstvenike, ali i kreatore politika, a njihov model prihvatila je i administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa. Nimalo neočekivano, taj je model naišao na niz kritika epidemiologa te su ga proglasili zabludom.

IHME je prethodno procjenjivao niz različitih uzroka smrti u cijelom svijetu, učestalost HIV-a, tuberkuloze i malarije, kao i pretilost, pušenje cigareta, srčane bolesti i dijabetes. Njegovi istraživači sudjelovali su i u izradi izvještaja Svjetske zdravstvene organizacije o malariji iz 2010.

U početku su neki unutar Svjetske zdravstvene organizacije kritizirali IHME zbog pokušaja obavljanja poslova koji WHO već radi. Na zub ih je uzeo i UNICEF jer ih je IHME optužio za 'slab napredak' u pogledu stope smrtnosti djece.

Mnogi su za njih prvi put čuli 26. ožujka, kad su objavili studiju u kojoj je zaključeno da bi u sljedeća četiri mjeseca od posljedica Covida-19 u Sjedinjenim Američkim Državama moglo umrijeti otprilike 81.000 ljudi.

Ta su predviđanja odudarala od većine ostalih, a neki su epidemiolozi zahtijevali oprez u tumačenju modela koji je opisan kao 'optimističan'.

'Većina epidemiologa smatra kako ovaj model nije prikladan za projekcije smrti od Covida-19', rekao je epidemiolog Marc Lipsitch s Harvardove škole javnog zdravlja Chan. Drugi nisu s toliko opreza vagali riječi kritike:

'To što se IHME-ov model stalno mijenja dokaz je njegova nedostatka pouzdanosti kao prediktivnog alata', upozoravala je epidemiologinja Ruth Etzioni iz Centra za karcinom Freda Hutchinsona, zgrožena time što se njihova predviđanja pogrešno tumače i koriste za donošenje odluka o mjerama.

Trumpova je administracija koristila IHME-ove projekcije u izradi nacionalnih smjernica za ublažavanje epidemije. Oni, kako se izvješćuje, utječu na Bijelu kuću razmišljajući o tome kako i kada treba 'ponovo otvoriti' zemlju.

  • +8
Koronavirus u Hrvatskoj Izvor: EPA / Autor: ANTONIO BAT

Stručnjake najviše brine to što se njihovi podaci iskorištavaju kako bi se pokazalo da su vladine mjere spriječile još veću katastrofu. IHME je u početku projicirao od 38.000 do 162.000 smrti u SAD-u, da bi ih Bijela kuća potom kombinirala s drugim procjenama i došla do podatka o 100.000 do 240.000 potencijalnih smrti. No to je već politika.