spolne razlike

Od napada koronavirusa muškarci se brane slabijim oružjem nego žene. Ova biologinja zna i zašto

20.06.2020 u 08:25

Bionic
Reading

Podaci prikupljeni širom svijeta utvrdili su isto, a stručnjaci poput biologinje Sabre Klein sa Sveučilišta Johnsa Hopkinsa pokušavaju dokučiti i zašto su muškarci na viruse manje otporni od žena

Širom svijeta, na svim kontinentima, događa se isto: muškarce češće hospitaliziraju s teškim Covidom-19 i oni su češće žrtve ove bolesti. Njihovi rizici su dvostruko veći. Žene se možda zaraze jednako brzo, ali vjerojatnost da će se oporaviti daleko je veća. Kako je to moguće?

Ženski imunološki sustav obično brže i snažnije odgovora na viruse i to bi mogao biti jedan od faktora bolje zaštite od SARS-CoV-2, virusa koji uzrokuje COVID-19. Izvještaji o pojavi epidemije u Wuhanu pokazali su da se žene brže rješavaju virusa.

'Podaci nam govore da u imunološkim odgovorima između spolova postoje razlike koji utječu na imunitet', kaže biologinja Sabra Klein sa Sveučilišta Johnsa Hopkinsa. I kod drugih je virusa primijećeno da su razlike u imunitetu spola uzrokovane genetskim i hormonalnim razlikama između žena i muškaraca.

'Na primjer, hormoni poput estrogena i progesterona mogu žene štititi od virusa, a moguće je da i testosteron kod muškaraca čini suprotno', upozorava Klein.

Znanstvenici istražuju i ulogu ACE-2 receptora u plućima i dičnim putevima koje napada SARS-CoV-2. Prema onome što znamo, od hipertenzije do bubrežnih bolesti, muškarci tu prolaze lošije. Znamo i da estrogen smanjuje ekspresiju ACE-2, što bi pak moglo objasniti zašto su žene otpornije na viruse, smatra Klein.

Velika studija koju je provela JAMA na slučajevima u New Yorku uočila je da će muškarci češće biti hospitalizirani pa i umrijeti, bez obzira na dob. Slično je pokazala i europska studija koju je objavio časopis The Lancet.

Biološke su razlike samo dio priče o tome što razlikuju muškarce i žene. Rosemary Morgan specijalizirala se za rodno povezane čimbenike koji utječu na zdravlje i bolesti, uključujući COVID-19. Ona tvrdi da na to utječe i naše naučeno ponašanje, društvene i kulturne norme koje definiraju naše uloge i odgovornosti.

Sabra Klein tumači ulogu spola Izvor: Društvene mreže / Autor: Vincent Racaniello

Žene će tako češće biti na prvim crtama, kao medicinske sestre, prodavačice, čistačice... i to će ih više izložiti riziku. S druge strane, muškarci češće puše i piju, što su također faktori rizika. Muškarci nerado odlaze liječnicima, a bogami i rjeđe nose maske i aljkavije peru ruke, a to sve može povećati rizik.

Hipertenzije, srčane bolesti, dijabetes, sve te bolesti od kojih češće obolijevaju muškarci, mogu se pripisati faktorima životnog stila, a sve to povećava rizik od težih slučajeva Covida-19.

Klein i njeni suradnici zaključili su kako bi te razlike trebalo uzeti u obzir i prilikom oblikovanja budućeg cjepiva. No u igri su i razni terapeutici.

'Imamo podatke iz prošlosti koji pokazuju da muškarci i žene imaju različite nuspojave i toga treba biti svjestan', kaže Klein. 'Ne želimo da reakcija na lijek bude gora od stanja koje se pokušava liječiti.'

U međuvremenu, Klein i Hopkinsov imunolog Artur Casadevall istražuju liječenje plazmom koja koristi protutijela oporavljenih bolesnika od Covida-19 kako bi pojačala imunitet kod drugih. Prvi rezultati obećavaju.