SJEDNICE VLADA RH I BIH

Kerumova 'košarica' za Kosor

21.06.2010 u 14:23

Bionic
Reading

Zajednička sjednica Vlade Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, prva u povijesti, započela je u Splitu srdačnim ljubljenjem premijerke Jadranke Kosor i predsjedatelja Vijeća ministara BiH Nikole Špirića. Do prije dvije godine, kazao je Špirić, tek rijetki mogli su predvidjeti ovakav razvoj događaja, a danas se dvije vlade sastaju kako bi demonstrirale veliko dobrosusjedsko prijateljstvo i želju za suradnjom

Na splitskoj sjednici, koja trenutno traje iza zatvorenih vrata, sve pršti od znakova prijateljstva: u uvodnoj riječi premijerka Jadranka Kosor označila ju je 'povijesnim trenutkom', naglasila je da 'granice ne razdvajaju, već spajaju dvije države', a imenicu 'mostovi' spomenula je barem desetak puta. Njezin bosanskohercegovački kolega zahvalio je Hrvatskoj na pomoći kod dobivanja Akcijskog plana za članstvo u NATO-u i priprema za ulazak u Europsku uniju.

'Split je jako dobro mjesto odabira za ovakav sastanak jer ovaj grad ima povijesnu konotaciju u odnosima Hrvatske i BiH', kazala je Kosor, ne pojasnivši na što točno misli.

Okupljeni novinari pretpostavili su da joj je na pamet pao susret Tuđman-Milošević-Izetbegović, koji se prije dvadesetak godina dogodio na istom mjestu, u Vili Dalmacija.

Radi se o bivšoj Titovoj vili, kojom danas upravlja Grad Split.

Kako doznajemo, sjednica dviju vlada trebala se održati na drugom mjestu, u Arheološkom muzeju, no očito su Vlada i splitska gradska uprava u posljednji trenutak postigli dogovor o ustupanju reprezentativnog zdanja.

Kerum ljut zbog Mucala

Gradonačelnik Splita Željko Kerum, koji je na Vladu prošlog tjedna sasuo drvlje i kamenje zbog odbijanja potvrde Dušku Mucalu kao intendantu HNK, nije se pojavio. Poslao je zamjenicu Anđelku Visković

Iz dnevnog reda sjednice vidljivo je da će dvije vlade razgovarati o euroatlantskim integracijama, prekograničnoj suradnji, gradnji mostova preko Save i dvaju graničnih prijelaza, ali i trasi Jadransko-jonske autoceste.

Neslužbeno, bit će riječi i o zagađenju kojim rafinerija u Bosanskom Brodu zasipa Slavonski Brod, otvorenim imovinskim pitanjima, ali i problemu Ljubljanske banke.

Dvije države, naime, suglasne su da odgovornost za isplatu štednje leži na Sloveniji, pa će se nastojati dogovoriti o zajedničkom nastupu pred Europskim sudom za ljudska prava.

Za danas je predviđeno i potpisivanje nekoliko međudržavnih sporazuma, između ostalog o trgovinskoj suradnji i suradnji na području informacijskog društva.