SLUČAJ UDBA

Karamarko se nije pojavio na ročištu protiv Nacionala

26.10.2015 u 11:24

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nije se u ponedjeljak pojavio na pripremnom ročištu u sudskom sporu protiv izdavača tjednika Nacional kojeg je tužio zbog izjava u autoriziranom intervjuu Josipa Manolića da je bio doušnik Udbe te je zbog povrede časti, ugleda i dostojanstva i povrede osobnosti na duševno zdravlje tražio odštetu od 200.001 kunu

Nakon pripremnog ročišta održanog na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu, glavni urednik i izdavač Nacionala Berislav Jelinić rekao je da je zaključak da se ide na glavnu raspravu u ovom sporu koja će se održati 7. prosinca saslušanjem novinarke Orhideje Gaure koja je intervjuirala Manolića, a  naveo je i da je uložen prigovor na nedolazak Tomislava Karamarka kojeg je ispričao glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić navodeći kao razlog njegove obaveze u predizbornoj kampanji.

Jelinić je naveo i da je sud odbio dokazne prijedloge da se sasluša Josip Manolić i on osobno, a prije ročišta rekao je i da nema razloga za mirenje jer, prema njegovim riječima, nema razloga ni za sudski postupak. Prema njegovim riječima, sudski spor pokrenut nakon Karamarkove tužbe posljedica je njegova temeljnog nepoznavanja medijskog prava, ali i funkcioniranja medija.

'U izbornoj kampanji imamo kandidata za premijera imamo koji tvrdi da mu je narušeno duševno zdravlje. Mislim da je on izuzetno zdrav, a to što on tvrdi da nije - pitanje je za njega osobno ali i za njegovu stranku', rekao je Jelinić.

Odvjetnik Veljko Miljević koji zastupa Tomislava Karamarka izrazio je zadovoljstvo što će se nakon pripremnog ročišta relativno brzo održati glavna rasprava i saslušanje novinarke Orhideje Gaure koja je napravila intervju s Manolićem objavljen 2. lipnja ove godine. Navodeći i razloge tužbe nakon teksta u Nacionalu, Miljević je naglasio i da je riječ o 'jednoj klasičnoj tužbi kakvu pred ovim sudom ima na stotine, odnosno tisuće', ali i da se u ovom sporu ne sudi Josipu Manoliću i ne utvrđuje se istinost njegovih izjava.

'To će se raditi pred jednim drugim sudom i u drugoj vrsti postupka', naglasio je Miljević.

Tužba protiv Nacionala uslijedila je nakon intervjua u kojem je Manolić, između ostaloga, rekao da je Udba ulovila Karamarka u sitnom kriminalu, te da su ga ucijenili da radi za njih. Nakon tog teksta, Karamarko je podnio tužbe protiv Nacionala, Josipa Manolića, ali i Ante Barišića, profesora Fakulteta političkih znanosti koji je u intervjuu potvrdio sporne navode.

Tužbu protiv Nacionala koji je, kako tvrdi Jelinić, objavio autorizirani intervju s Manolićem ovjeren i kod javnog bilježnika, prokomentirao je i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković

Prema njegovim riječima, mediji koji prenose izjave relevantnih sugovornika o bilo kojem pitanju od javnog interesa ne smiju zbog toga trpjeti nikakve štetne posljedice. 'To je osnovno pravilo medijskog prava, koje poštuje profesionalno načelo da mediji moraju osigurati slobodan protok ideja i informacija o temama od javnog interesa. Istinitost ili neistinitost izjave gospodina Manolića o gospodinu Karamarku treba dokazivati u postupku protiv Manolića, a ne protiv medija koji je prenio tu izjavu', kazao je Leković.