TKO ĆE PRVI POPUSTITI?

Karamarko: Josipović ne može birati osiguranje!

Tomislav Karamarko

Tomislav Karamarko

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongracic

Ivo Josipović pet je dana bez zaštite, jer mu Karamarko ne popušta i kaže da ni jedna štićena osoba neće birati svoje tjelesne čuvare, nego će poslove zaštite obavljati policajci koji su delegirani u sustavu

Pitanje sigurnosti novog predsjednika države Ive Josipovića počinje se pretvarati u prvorazredni politički skandal.

Šef države je osoba kojoj se mora pružiti najviši stupanj zaštite, a Josipović je već peti dan predsjednik bez osiguranja. Josipovićevu timu je prekipjelo, pa iz stožera novog predsjednika ministru policije Tomislavu Karamarku poručuju da se pomiri s rezultatima izbora, da je Josipović predsjednik države i da će u izboru tjelohranitelja zadnja biti Josipovićeva.

Karamarko, pak, može se čuti u MUP-u, ne popušta i kaže da si ni jedna štićena osoba neće birati tjelohranitelje nego će poslove zaštite obavljati policajci koje se delegira u sustavu. Svojevrsna pat-pozicija zbog koje za sigurnost predsjednika umjesto policajaca brinu zaštitari koje plaća SDP nastala je zbog Gorana Vukovića Vuka, tjelesnog čuvara pokojnog Ivice Račana

Sve je bilo u redu u prvom krugu izbora. Policija je Josipoviću, kao i drugim predsjedničkim kandidatima, ponudila zaštitu, ali su se zahvalili. U stožeru novog predsjednika tvrde da su problemi nastali tek kada je Josipović ušao u drugi krug, jer iz MUP-a više nije bilo ni glasa.

Procjenjujući da se treba pobrinuti za Josipovićevu sigurnost, iz njegova su stožera uputili inicijativu MUP-u. Šef stožera Mirando Mrsić i Igor Dragovan su se u četvrtak, tri dana prije izbora, sastali s ministrom policije Tomislavom Karamarkom. Tada je, kako nam je preneseno, Josipovićeva strana iznijela želju da im se dostavi popis imena tjelesnih čuvara koji bi obavljali neposrednu zaštitu, te da se Josipoviću ostavi otvorena mogućnost da izabere tko će mu ubuduće 24 sata biti u društvu. Karamarko je navodno rekao da će se stvar riješiti kompromisom i sve prebacio na ravnatelja Uprave za posebne poslove sigurnosti Davora Blaževića Tigra.

Suradnja se slomila kada je rečeno da Josipović želi da ga štiti Vuk.
Od tada, po tvrdnjama iz predsjednikova kruga, iz MUP-a do danas nema ni glasa. U policiji, međutim, kažu da su reagirali čim su proglašeni rezultati izbora i poslali tjelohranitelje, ali su odbijeni. Za Vuka poručuju da je nestručan, i da je u MUP došao po političkim kriterijima. Navode da je u kampanji za izbore 2000. godine bio Račanov zaštitar, te da mu je to i poznanstvo s Dijanom Pleštinom bila referencija da postane policajac i šef premijerova osiguranja. Karamarko će, poručuju, dokinuti takvu praksu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi